Начин на живот

Топ 5 на най-красивите румънски замъци

Те са като в приказките

Топ 5 на най-красивите румънски замъци

Снимка: Freepik

С настъпването на пролетта вече във въздуха, сърцата ни са пълни с желание за нови приключения и няма нищо по-вълнуващо от мечтата за пътуване в мистериозните и романтични Карпати. Тази сезон се отправяме към едно от най-вълнуващите пътешествия в Румъния, където времето замръзва в момента на приказките и легендите се сливат с реалността. Отворяйки вратата към миналото, те предлагат не само красота, но и поглед към живота и обичаите на миналите епохи.

Замъкът Стурджа

Един от най-красивите замъци в Румъния, който е известен с богатата си история и впечатляваща архитектура. Построен през 1884 година от граф Димитрие Стурджа, който е бил голям патрон на изкуството и културата в Румъния. Замъкът е изграден в стил неоготика и е изграден от красив парк, който още повече увеличава неговата красота. Вътрешността на замъка е изпълнена с богато украсени стаи и холове, като най-впечатляващата е голямата зала, която е декорирана с красиви тавани и стенни рисунки. Тук може да се видят и много ценни художествени колекции, които са събрани от граф Стурджа.

 

Замъкът Пелеш

Построен през 1873 година от крал Карол I и е служил като лятна резиденция за румънското кралско семейство. Архитектурата на замъка е комбинация от стилове, като най-известната е стила неоренесанс, който е видим във външната част на замъка. Вътрешността на замъка е изпълнена с богато украсени стаи и холове, като най-впечатляващата е златната зала, която е декорирана със златни мотиви и кристални люстри. Замъкът Пелеш е известен също така с богатите си художествени колекции, включително колекцията от оръжие, която е една от най-големите в Европа.

 

Замъкът Кантакузино

Унинално преживяване, комбиниращо историята с модерните удобства и елементи. Ако търсите повече от просто посещение на традиционен замък в Румъния и искате да бъдете част от един по-различен и интересен свят, тогава замъкът Кантакузино е мястото, което трябва да посетите.

 

Замъкът Хунедоара

Един от най-впечатляващите замъци в Румъния, който е известен със своята богата история, която започва още през 14 век, когато замъкът е построен. През годините той е претърпял множество промени и реконструкции, като е бил използван като крепост, резиденция на унгарски крале и затвор. В момента замъкът е музей, който привлича множество посетители от целия свят. Готическата архитектура на замъка Хунедоара е една от неговите най-забележителни характеристики. Замъкът е изграден от камък и е имал за цел да бъде непробиваем. Готическите елементи на архитектурата му са видими във всяка част - от високите кули до детайлите на стълбовете и прозорците. Хунедоара е един от най-добре запазените готически замъци в Европа. Залата на рицарите е едно от най-впечатляващите места в замъка. Тя е известна със своята голяма и сложна архитектура и впечатляващия герб на фамилията Корвинилор. Залата е била използвана за различни цели през годините - от място за събиране на рицарите до зала за съдебни заседания. Днес тя е една от основните забележителности на замъка и привлича множество посетители със своята красота и историческа стойност.

 

Замъкът Бран

Разположен в Трансилвания, Румъния, трябва да се види от всеки, който се интересува от история, архитектура и свръхестествено. Замъкът датира от 14 век и е служил за много цели през годините, включително като крепост срещу Османската империя и кралска резиденция. Днес това е популярна туристическа дестинация, привличаща посетители от цял ​​свят, които са привлечени от богатата му история и връзката с легендата за Дракула. Въпреки че няма пряко доказателство, свързващо замъка с историческата фигура на Влад Цепеш, който е вдъхновил персонажа на Дракула, асоциацията само е добавила към привлекателността и мистичността на замъка. Посетителите могат да разгледат многото стаи и коридори на замъка, включително зловещата камера за изтезания, която със сигурност ще накара тръпки да побият дори и най-смелите души. Освен връзката си със свръхестественото, замъкът Бран също е архитектурно чудо със забележителни характеристики като внушителната си кула и сводести прозорци в готически стил. Интериорът на замъка е също толкова впечатляващ, с богато украсени мебели, сложна дървена дограма и зашеметяващи витражи, които изобразяват сцени от средновековния живот.