Начин на живот

Топ дестинации за пътуване през март

Тези 5 места в Европа предлагат перфектното бягство от рутината на ежедневието.

Топ дестинации за пътуване през март

Амалфи, Италия. Снимка: Pexels

С идването на по-топлите дни и нарастването на деня все по-честичко си мислим за пътуване и ни се иска да се откъснем от работния ритъм с малко бягство в чужбина. Омръзнало ни е да гледаме сивотата на града и копнеем за нещо свежо и цветно. Омръзнало ни е да изпълняваме едни и същи дейности и просто си плачем за непознати дестинации и нови изживявания. За щастие, март месец е идеален момент да се качим на самолета и да се разнообразим. Тези 5 дестинации в Европа предлагат перфектното бягство от рутината на ежедневието и със сигурност ще заредят всеки, който ги посети, с прекрасни емоции.

Лисабон, Португалия

Португалската столица не без основание е известна като Градът на седемте хълма. По време на горещото лято разглеждането на най-известните забележителности е съпътствано с доста пот, но през март температурата от около 18 градуса е идеална, за имате едно от най-приятните почивки в европейския град. Възхитете се на бляскавите интериори на Националния дворец “Ажуда”, запалете свещ в катедралата "Света Мария Майор" и се разходете из Ботаническата градина на Лисабон, преди да намерите крайпътно място за обяд. Вечерта облечете светло яке и открийте нощния живот на града, като обиколите баровете по Rua Nova do Carvalho (Розовата улица) или си осигурете място в Red Frog, единствения бар в Лисабон, който е включен в списъка на 100-те най-добри бара в света.

Канарски острови, Испания

Малките златни острови на Испания са прекрасни в началото на пролетта. Дните стават все по-дълги и слънчеви и няма и следа от тълпите в разгара на сезона. Вълнуват ни красивите плажове на Лансароте, страхотната сърф сцена и невероятните места за настаняване. Очаровани сме от неочакваните лунни пейзажи на Тенерифе и сме заинтригувани от неподозираните Канарски острови: една обиколка може да ви отведе през избелелите ренесансови дворци на Санта Крус де ла Палма и вулканичните кратери на Фуенкалиенте, окъпани в сутрешна мъгла. Определено има какво да се види.

Сицилия, Италия

Ако търсите най-топлото място в Италия през март, обърнете се към югоизточна Сицилия. На това вечно вдъхващо страхопочитание място се намират най-слънчевият град в Европа - Катания, и най-горещото място в Европа - древна Сиракуза. Въпреки че вероятността за гореща вълна през март е малка, все пак ще имате по осем часа слънце на ден, а умереният средиземноморски пролетен климат е идеален за разглеждане на бароковите градове в района - Модика, Рагуза, Ното - и гръцките и римските останки. В по-топлите дни дюните и лагуните на природния резерват Вендикари приютяват едни от най-добрите (и най-тихите) плажове в цяла Италия, както и голямо разнообразие от птици, които се завръщат от Африка през пролетта.

Малага, Испания

През март в Малага вече е достатъчно слънчево и топло за тениски и плажни игри, макар и все още да не е точно лято. Този град с джобни размери на Слънчевия бряг на Испания напоследък преживява своеобразен ренесанс; той вече не е само отправна точка за Марбея и други морски курорти, а си заслужава да бъде посетен самостоятелно. Не на последно място заради младежката и бурна кулинарна и творческа сцена: оживените ресторанти на достъпни цени, ръководени от изгряващи звезди, са пълни с местни жители през цялата година, Антонио Бандерас е възродил Театро дел Сохо, а центърът Помпиду, подобен на Лего, се намира на новоизграденото пристанище. В същото време на площадите и страничните улици на Стария град има интересни галерии и занаятчийски бутици, както и музей, посветен на най-известния син на Малага - Пикасо. Разбира се, има и плажове, простиращи се от двете страни на града, с плажни барове, предлагащи денонощно слънчеви бани и морски дарове.

Соренто, Италия

Нищо не внася пролетно усещане така, както гледката на великолепното италианско крайбрежие Амалфи. Особено през март, когато неговите главозамайващи извивки са огрявани от средно осем часа слънце на ден. Скалите се спускат в Тиренско море, увенчани с елегантни хотели. Тесните улички са пълни със сергии за лимончело, които продават алкохолни напитки от прочутия плод на Соренто. Дремещата атмосфера и къщите в пастелни цветове са като от италианското кино: може дори да се закълнете, че сте виждали младата София Лорен да стои на кея. Направете като италианците и прекарайте мързеливите, романтични дни, наслаждавайки се на дълго аперитиво. Не пропускайте прясното fritto misto в Марина Гранде, старото рибарско пристанище на града, или отличения със звезда на Мишлен ресторант Il Buco в мазетата на стар манастир, където главният готвач Пепе Аверса сервира сезонни продукти под каменния сводест таван. Сладък живот, наистина.