Начин на живот

Триъгълникът на здравето - най-добрата рецепта за добър живот

 Балансиране на физическо, психическо и емоционално благополучие

Триъгълникът на здравето - най-добрата рецепта за добър живот

Pixabay

Триъгълникът на здравето служи като графика за измерване на психическото, физическото и социалното здраве на индивида. Първоначално създаден като училищен  проект в Аляска през 1997 г., триъгълникът на здравето е адаптиран от Световната здравна организация (СЗО), която определя здравето като „състояние на пълно физическо, психическо и социално благополучие, а не просто липсата на болест или недъг." Поддържането на баланс и в трите области е от съществено значение за здравословния начин на живот.

Защо трите компонента имат значение? Здравето е нещо повече от това да сте достатъчно здрави, за да вдигате тежести или да се храните здравословно. Истинското здраве обхваща и трите аспекта - физическо здраве, психическо здраве и социално здраве. Вземането на решения за това какво ядете, как и колко се движите  и с кого прекарвате времето си, влияе върху риска от заболяване и здравето ви като цяло.

 

Физическо здраве

Физическото здраве включва всичко, свързано с вашето тяло, включително упражнения, това, което ядете, употребата на медикаменти и алкохол, теглото ви и приема на вода. Воденето на активен начин на живот е един от начините да осигурите физическото си здраве, но това не е единственият.

Движение

Американската сърдечна асоциация (AHA) препоръчва на възрастните да отделят поне 150 минути (два часа и половина)  за умерени до енергични аеробни упражнения всяка седмица. Тази сума често се разделя на 30-минутни сесии за пет дни и може да включва всичко - от разходка около блока до интензивна кардио тренировка. Aсоциацията също  предлага включването на силови тренировъчни дейности поне два пъти седмично.

Физическата активност влияе на много, да не кажем на всички - от вътрешните системи на тялото, които работят заедно, за да ви поддържат здрави и щастливи. Всички тези системи са свързани по сложни начини, но като цяло физическата активност е ключова за подпомагането на тези системи да функционират в хармония. Упражненията подобряват здравето на мускулите и костите, може да увеличат гъвкавостта, да предотвратят хронични заболявания, да подобрят имунната ви система и дори да подобрят сексуалния ви живот.

Доказано е също, че упражненията имат значително въздействие върху психичното здраве. Изследванията са установили, че упражненията могат да повишат нивата на серотонин, като помагат на мозъка ви да регулира по-добре настроението и апетита. Той също така предизвиква освобождаването на ендорфини, естествени хормони, произведени в мозъка, които насърчават чувството на щастие и благополучие.

Хранене и прием на вода

Това, което влагаме в тялото си, е един от най-важните аспекти на физическото здраве. Това, което избираме да ядем, може да повлияе не само на физическото ни здраве, но и на психическото ни благополучие. СЗО потвърждава, че храненето играе критична роля за нашето здраве и доброто хранене води до по-силна имунна система, по-нисък риск от развитие на диабет и сърдечно-съдови заболявания и по-дълъг живот.

Храната често играе особено важна роля в социалните среди. Социалният аспект на храненето е също толкова важен, колкото и това, което ядем, когато става въпрос за задоволяване на основните ни хранителни нужди.

Телата ни са 60% вода и разчитат на подходяща ежедневна хидратация, за да поддържат правилното функциониране. Дехидратацията може да причини главоболие, наддаване на тегло, умора, суха кожа и световъртеж; но лошият прием на вода не ни засяга само физически. Проучванията показват връзка между дехидратацията и чувството на депресия, объркване и тревожност.

Има и още....


Сън

Добрият нощен сън е едно от най-важните неща, които можете да направите, за да поддържате тялото си здраво; хора по света страдат от хронични проблеми със съня. Стресът, безпокойството, влошеното здраве и лошата диета могат да повлияят на качеството и количеството на съня. Липсата на сън също влияе върху психичното здраве. И психичното здраве оказва влияние върху здравето на съня, хората с тревожност и депресия са по-склонни да страдат от безсъние.

Душевно здраве

Психичното здраве включва вашето емоционално благополучие – вашите вътрешни мисли, чувства, поведение и емоции и как разговаряте със себе си. Да бъдеш психически здрав означава да можеш да се справяш с трудностите в живота и да преодоляваш чувствата на стрес и безпокойство. Психичното здраве влияе както на вашето физическо, така и на социалното ви здраве, причинявайки телесни симптоми (умора, загуба на тегло, проблеми с храносмилането), както и антисоциално поведение, тъй като ставате все по-дистанцирани  от социалните си кръгове.

Стресът е неизбежна част от ежедневието ни, но има варианти,  над които можем да работим, за да се борим със стреса и да подобрим всички страни на нашия здравен триъгълник. Може да е трудно да намерите мотивация за упражнения по време на периоди на депресия и тревожност, така че е най-добре да започнете с малко. Малките, постепенни цели са от решаващо значение за успеха.

Утвържденията са друг начин за подобряване на психическото благосъстояние. Да имаме силата да влияем на нашите мисли и поведение може да бъде полезно за регулиране на нивата на стрес. Утвържденията са кратки и окуражаващи изявления в сегашно време, които утвърждават и потвърждават желано чувство или резултат. Те също могат да ни помогнат да се чувстваме по-уверени, да вярваме в мечтите си и че стремежите ни са постижими.

За да запазите психичното си здраве, е важно да се отнасяте към психичното заболяване също толкова сериозно, колкото бихте лекували физическо заболяване. Въпреки че симптомите на психично заболяване може да не са видими по начина, по който са при счупена ръка или инфекция на горните дихателни пътища, те могат да бъдат също толкова вредни. Отделянето на време за дейности, които харесвате, прекарването на време с приятели и ангажирането в по-широката общност са начини да подобрите социалното и психическото си здраве едновременно.

 

 

 Социално здраве

Социалното здраве се занимава с начина, по който реагираме на хората в нашата среда-семейството, приятели, колеги, съседи, връстници . Семейните отношения са нашите първи, и често най-важни, взаимоотношения, формирани от момента, в който сме се родили. Наличието на здрава, стабилна връзка с вашето  семейство може да зададе тона за това как да формирате други взаимоотношения в живота си, но това не е твърдо правило. Ако сте имали нестабилно възпитание, може да развиете и поддържате социалното си здраве чрез създаване на връзки с хора извън вашето семейство. Тези взаимоотношения може дори да се окажат по-важни от първоначалните ви семейни връзки.

 

Силните и подкрепящи връзки от всякакъв вид повишават щастието и самочувствието и могат да намалят нивата на стрес. По-силните връзки също могат да повлияят на вашето физическо благополучие. Установено е, че самотата удвоява (при жените) или почти удвоява (при мъжете) риска от ранна смъртност. Самотата е свързана със значително по-лошо физическо здраве, което води до повишен риск от сърдечни заболявания и инсулт. Наличието на общност около вас е важно не само за вашето психическо здраве, но и за вашето физическо здраве.

 

Да обобщим-докато физическото здраве е важно, не можете да бъдете физически добре, освен ако не сте психически добре - и не можете да бъдете психически добре, освен ако не сте социално добре. Трите страни на триъгълника на здравето са еднакво важни и трябва да обърнете внимание на всеки аспект, за да живеете балансиран живот.