Начин на живот

Цирк дьо Солей обяви фалит заради коронавируса

Компанията уволнява близо 3500 души

Цирк дьо Солей обяви фалит заради коронавируса

Снимка:  JENNIFER S. ALTMAN/Bloomberg

Прочутият Cirque du Soleil обяви несъстоятелност и подаде иск за защита при несъстоятелност. Причината е пандемията от коронавируса, заради която циркът беше принуден да отмени представленията си и натрупа задължения към кредиторите си в размер на близо 1 милиард долара. Заради това се разделя с голяма част от служителите си – освободени са 3480 от тях, и оставя едва 213 души, предимно акробати

През последните 36 години Cirque du Soleil беше изключително успешна и печеливша организация. Нулевите доходи след принудителното затваряне на всички наши представления заради COVID-19 изискват решителни действия от ръководството, за да се спаси бъдещето на компанията”, заяви изпълнителният директор Даниел Ламар.

36-годишната компания Cirque du Soleil Entertainment Group все пак е подписала споразумение с инвестиционен фонд от Китай и пенсионен фонд от Квебек, където фирмата е регистрирана. Очаква се инвеститорите да вложат 300 милиона долара във възобновяването на дейността на известната трупа, както и да осигурят още 15 милиона за компенсация на уволнените служители.

Знаем, че вероятно има още пет страни, които са заинтересовани да направят оферта“, каза още Ламар. „Добрата новина е, че някой е ангажиран да гарантира бъдещето на компанията. И до 45 дни ще разберем дали други са готови да инвестират повече. "

Cirque du Soleil в превод означава „Цирк на слънцето” и започва дейността си през 1984 г. в Канада. Трупата е известна със своите зрелищни спектакли, които нямат общо с представите ни за цирково изкуство – не включва клоуни, нито дресирани животни, а е артистично съчетание от главозамайваща акробатика, музика на живо, танци, театрални етюди и мултимедийни елементи. Затова и събитията им напомнят повече на театрално представление, а всяко едно от тях има конкретна концепция, с която са съобразени всички изпълнения.

Автор: Каролина Касабова

 

Театър, опера и музика: какво няма да пропуснем през юли