Начин на живот

Турски рапър получи 4 години затвор заради песни за наркотици

"Свих един джойнт. Човече, това ме разтърси", гласи стих от песента, на която се позовава съда

Турски рапър получи 4 години затвор заради песни за наркотици

Снимка: Pixabay

Рапърът Мурда беше осъден на повече от 4 години затвор от истанбулски съд за това, че текстовете на песните му съдържат "насърчаване на употребата на наркотици", предаде БТА. Присъдата не е окончателна и ще бъде обжалвана, но идва в отговор на световната вълна срещу музиканти, които бяха критикувани за влиянието на текстовете им върху младата аудитория относно вредните навици като алкохол, цигари и наркотични вещества.

38-годишният рапър Мурда е холандски гражданин и в момента е в Нидерланди. Той отрича обвиненията и е заявил, че намира присъдата за несправедлива, твърди адвокатът му. Истинското име на рапъра е Мехмет Йондер Доган, той пее предимно на турски и е  много популярен в Турция.

Според рапъра, той е "действал само в рамките на свободата на изразяването", а обвиненията се отнасят само за 3 от песните му. Едната е озаглавена "Еh Baba" и има над 116 милиона гледания в YouTube.

"Свих един джойнт. Човече, това ме разтърси", гласи стих от песента.

През октомври рапърът беше задържан за кратко на летище "Сабиха Гьокчен" в Истанбул за същите обвинения. През последните години Турция взе на прицел музиканти и рапъри, някои от които са известни с критиката си към президента Ердоган и правителството. През 2018 г. известният турски рапър Езхел беше арестуван за кратко за публично насърчаване към употреба на наркотици в текстовете си, но скоро след това беше оправдан.