Начин на живот

Украинските великденски традиции

Великден е най-светлият и важен празник в Украйна и се празнува с разнообразни традиции

Украинските великденски традиции

Великденско яйце - писанка в Украйна
Снимка: Pixabay

Великденските празници макар да имат общи корени, са различни в отделните култури и двете основни деноминации - католическата и православната. Украинците са източноправославни, като българите и доста от традициите за Възкресение Христово са сходни, но има и някои разлики.

Великден е най-светлият и важен празник в Украйна и се празнува с разнообразни  традиции. Някои от тях са наследени от предците като се поддържат със специфични ритуали. Други са се променили през годините и са привнесени от различни семейни обичаи. 

Кратка история на традициите по посрещане на Великден в Украйна

Думата "Великден" на украински е Velykden и това е един от най-големите празници в страната. Възкресение Христово произхожда от същия празник, празнуван в други християнски общности, но най-вече се придържа към православната вяра. Обикновено православният Великден се празнува седмицата след католическия, както е и тази година. Подготовката за празника обаче започва два месеца по-рано. Украинците са много набожни и с радост следват канона в страстния месец. Има отделни празници, на които семейството се събира около традиционна трапеза.

Храната

Великденската празнична трапеза е от голямо значение, тъй като празникът се отбелязва в края на Великия пост. На Възкресение Христов хората подготвят традиционни ястия за семейството. Масата винаги е отрупана с рибни, месни и млечни ястия и обикновено е украсена с пролетни цветя като нарциси или лалета. Също така, Великден не е Великден без традиционни Великденски торти - кунич или паска и великденски яйца, които наричатн "писанка" и "крашенка". 

Но между двете има голяма разлика. Писанка са


яйца, украсени със специфични орнаменти и фолклорни мотиви, които имат конкретна символика. Корените на тази традиция се откриват в региона на Западна Украйна. Крашенка пък са яйца, боядисани в червена боя. Тя символизира кръвта, която Исус пролива за греховете на хората. Съвременните традиции въвеждат и други цветове - от зелено и синьо до жълто и оранжево, но червеното яйце е задължително да се направи първо. 

Местни традиции

Украинците обичат традициите и всяко семейство има свои. Но общите традиции спазват всички. Например, прието е в нощта преди Великден да не се спи, тъй като православните отиват в храма и принасят различни ястия. Обикновено се носят великденски торти и яйца, месо и вино или дори хорилка - питие, което можете да опитате само в Украйна. Смята се, че то е благословено със свещената вода от свещеника.

След службата е време тържествата да започнат с поздрави "Христос възкръсна" и "Той наистина се е възкресил". Въпреки всички кулинарни традиции, най-важни на трапезата са великденските торти като всяка троха се яде и никога нищо не се изхвърля. Възрастните играят с децата различни игри като "битки" - "подслушване на яйцата". Това е същото чупене на яйца, както и в България в търсене на най-здравото твърдо сварено боядисано яйце. Печели този, чието яйце остане цяло до края. 

Великденските празници в Украйна продължават до 3 дни, през което хората се поздравяват с "Христос възкръсна", а на църква се ходи 50 дни след това.