Начин на живот

В САЩ вече дават и полово неутрални паспорти

Американците могат сами да посочат кой пол са, независимо от родовите полови белези

В САЩ вече дават и полово неутрални паспорти

Снимка: Pixabay

Да бъдеш жена или мъж вече няма да е въпрос на физически белези или медицински решения. От 11 март американците ще могат да избират пола си в документите и паспортите си, независимо от биологичния си пол, обяви Държавният департамент на САЩ.

Така гражданите на САЩ вече ще могат да слагат и знак X (освен M за мъж и F за жена) при подаване на заявленията за американски паспорт и тази възможност ще стане и за други видове документи от догодина. Правителството на президента Джо Байдън отбелязва "Ден на транссексуалната видимост", след като някои щати предприеха ходове срещу транссексуалните хора, съобщи Ройтерс.

Републиканските губернатори на щатите Оклахома и Аризона подписаха законопроекти, забраняващи на транссексуални атлети да участват в училищни спортни дейности за момичета. Все повече щати предприемат такива ограничения, тъй като трансжени, които до преди година са били физиологично мъже, нямат същите равни физически данни, както жените. Човек, роден като мъж, винаги ще има по-силни мускули, по-дълги кости и повече издръжливост, спрямо женската физика, което прави участието на трансжени в спортни състезания нечестно.

Въпреки това, през юни миналата година Държавният департамент заяви, че американските граждани могат да избират своя пол в заявленията за издаване на паспорт, без да трябва да представят медицинска документация.

През октомври беше издаден първият американски паспорт, в който полът беше отбелязан с хикс. По този начин се даде възможност за избор на вариант, различен от мъжки или женски пол за американските документи.