Начин на живот

Високотехнологичният фризьорски салон на Amazon в Лондон

Изненадващ ход в сектора за красота

Amazon прави изненадващ ход в сектора за красота. Онлайн гигантът пуска първия си високотехнологичен фризьорски салон, който ще се намира в източен Лондон, в близост до местната централа на компанията.

Едно от интересните нововъведения е огледало с добавена реалност, показващо на клиентите различни цветове и стилове при избор на визия.

Мястото ще има и списания, заредени на таблети, вместо традиционните хартиени издания, които прелистваме, чакайки да дойде нашия ред. Ще се предлагат и традиционни услуги, включително подкъсяване, сешоар и боя. Във високотехнологичното бижу ще работят фризьори от независимия лондонски салон Neville Hair & Beauty.

Клиентите също така ще могат да сканират QR кодове за продукти за коса и да ги купуват чрез Amazon.

Персоналът на Amazon първи ще тества салона, като той ще се отвори за обществеността "през следващите седмици".

"Проектирахме този салон, за да могат клиентите да дойдат и да изпитат някои от най-добрите технологии, продукти за грижа за косата и да се на работата на избрани стилисти в бранша", каза мениджърът за Великобритания на Amazon Джон Бумфри.

"Искаме този уникален салон да ни приближи една стъпка по-близо до клиентите и да бъде място, където можем да си сътрудничим с индустрията и да тестваме нови технологии."

От Amazon заявиха, че става дума "експериментален" салон и няма текущи планове за разширяване. Но Ян Меркан, който има фризьорски салон в югоизточен Лондон, заяви пред BBC, че този ход може да навреди на малки независими салони като нейния.

"Amazon трябва да се придържа към своята търговия онлайн", категорична е тя.

"Салоните се бореха през последната година, докато Amazon спечели много пари в локдауна."

Според фризьорката не трябва да става въпрос за безлика технология – оформянето на косата е свързано с човешко взаимодействие.

 

Малките хора срещу големите корпорации