Начин на живот

Всъщност пием по-малко вино

За пандемията и виното

Всъщност пием по-малко вино

Снимка: Oscar Söderlund/Unsplash

Противно на очакванията и на превърналото се вече в клише на пандемията изречение: "Ще си сипя", консумацията на вино в световен мащаб е намаляла. Нещо повече – достигнала е най-ниското си равнище от 2002 г. насам. Това е отчетено от регистрираната в Париж Международна организация на вино и винарството.

Консумацията на вино е намаляла с 3% до 234 милиона хектолитра през 2020 г. или малко над 6 милиарда галона, отчитат от организацията. Спадът е резултат не само от затварянето на барове и ресторанти заради мерките за ограничаване на разпространението на Covid-19, но и заради наложените от Съединените щати мита от 25% върху няколко марки европейски вина.

Тоест нямаме данни, че търсенето на вино е намаляло, а виждаме проблем с предлагането.

Търговските бариери бяха наложени от Доналд Тръмп през 2019 г. и замразени от настоящия американски президент Джо Байдън миналия месец.

От Международната организация на виното и винарството отчитат още, че износът на страните винопроизводителки е намалял с 6.7% миналата година до малко под 30 милиарда евро. Компенсация има със засилена продажба на вина в супермаркетите.

Защото има ръст на консумацията вкъщи.

Най-тежка 2020 г. е била за производителите на шампанско, но тази година данните показват друга тенденции – продажбите на пенливо вино са скочили с 22% за първото тримесечие в сравнение със същия период на 2020 г.

Covid-19 се отразява негативно и по-друг въпрос, свързан с виното. Сомелиерите още преди време апелираха, че са "особено засегнати" от загубата на вкус или мирис, причинени от вируса. Нещо повече, коронавируса може да принуди тези, които изучават вино, да не могат повече да упражняват професията си.

 

За виното и вируса, но от гледна точка на сомелиерите