Начин на живот

Защо местните видове растения са най-добрият избор за всеки двор?

Тайната градина

Защо местните видове растения са най-добрият избор за всеки двор?

Защо е важно да отглеждаме повече местни растения и български сортове зеленчуци, ни споделя днес в цветната ни рубрика „Тайната градина“ нашият гост-автор Боряна Михайлова от botanika.bg.

Местните видове растения са най-добрият избор за всеки двор! Освен че привличат пчели, пеперуди и други полезни насекоми, типичните за всеки регион растения са и най-лесни и непретенциозни за отглеждане. Ако се чудите с какви растения да разнообразите двора си, изберете местни видове. Ето защо:

Местните растения са най-добрият избор когато става въпрос за лесна адаптация и минимална грижа, вода и нужда от пестициди. Също така са важна част от хранителната верига в местната екосистема. Всеки регион има своите прекрасни растения и богато разнообразие от многогодишни цветя и храсти, декоративни треви и дървета. Добрият подбор от местни видове ще осигури оптимален растеж и изобилни декоративни качества на растенията в двора.

Взимаме назаем илюстрация от американската федерация за изследване на дивите растения, на която можете да видите разликата в адаптирането на някои местни (за САЩ) растения, сравнени с други, нетипични за дивата им природа, но често отглеждани в дворовете растения. Примерът е напълно валиден за всеки регион и неговите местни/инвазивни растителни видове.

 

Обратно в България! Знаете ли, че биоразнообразието у нас ни нарежда на челна позиция в Европа по отношение на богатство от различен климат, хидрология, геология и топография!? Най-условно можем да разделим България на пет отделни климатични области: Дунавска равнина; Балкан; Тракийска низина; Рила, Пирин, Родопи; Черно море.

В България се срещат повече от 3500 вида растения! Особено ценни за биоразнообразието са планинските, ливадните, блатните, горските и крайморските растения. Т.е. в българската природа растат почти всички растения (с изключение на екзотичните) и с малко грижа бихме могли да пренесем биологичното ни богатство и в задния си двор.

Има още...


Растения, подходящи за отглеждане в морски климат

Дървета – ясен, бряст, дъб, клен, смокиня, бадем и др.

Увивни растения – дива лоза, пасифлора, повет, скрипка, хмел.

Храсти – чашкодрян, калина, тамарикс, тръстика, папур и т.н.

Декоративни треви, блатно кокиче, водни лилии

Зеленчуци и плодове, обичащи мек и влажен климат: лози, домати, краставици, пипер, патладжантиквички, тикви.

Повечето едногодишни и многогодишни подправки и цветни видове като: циния, космос, декоративен слънчоглед, тагетес, калдъръмче, декоративни кратунки, латинка, астра, зокум и др.. Подправки: босилек, розмарин, лавандула, мащерка, дафинов лист, салвия, мента, джоджен и др.

При правилна грижа и мека зима, едногодишните растения могат да се отглеждат и като двугодишни.

Вижте и какво да отглеждаме в планински климат...


Растения, подходящи за отглеждане в планински климат:

Всички иглолистни и вечнозелени растения и храсти (бор, ела, мура, смърч, бук, бреза, явор, хвойна, клек).

Горски плодни храсти – боровинки, ягоди, малини, къпини.

Тревисти и декоративни видове – метлица, ревен, власатка, здравец, момина сълза.

Цветя – иглика, минзухар, еделвайс, мак, тинтява, различни мъхове. Също така: лупина, метличина, маргарити, далии, хризантеми.

Зеленчуци и подправки, обичащи прохладен климат: кореноплодни, магданоз, марули, лук, картофи и др.

А в равнините...


Растения, подходящи за отглеждане в умерено-континентален климат (равнини, низини, котловини, долини)

Широколистни дървета и храсти (дъб, липа, бряст, бреза, върба, топола).

Диви и декоративни треви

Плодни и цъфтящи храсти – лоза, бъз, роза, орлов нокът.

Всякакви водолюбиви плодове, зеленчуци и подправки: домати, краставици, патладжан, тиквички, фасул, грах, пипер, диня, пъпеш, копър, целина, магданоз, лук, чесън, левурда.

Зърнени, маслодайни и технически култури: слънчоглед, царевица, пшеница, люцерна, рапица и други.

Отглеждайте повече местни растения и български сортове зеленчуци, за да съхраним биоразнообразието на земята ни и да продължаваме, поколение след поколение, вкуса и аромата на българската природа!

 

Супермаркет в задния двор - кога, ако не сега?