Начин на живот

Зелено като в провинцията - градовете, в които дишаме леко

Отлично качество на въздуха и водата, обществен транспорт с нулеви емисии - ето къде.

Зелено като в провинцията - градовете, в които дишаме леко

Снимка: Pixabay

Отлично качество на въздуха и водата, обществен транспорт с нулеви емисии на CO2, много зелени площи, пешеходни и велоалеи, паркове, спортни и детски площадки със свободен достъп - звучи като град от бъдещето, а всъщност е действителност, която отдавна е постигната от някои европейски столици. Не е случайно, че са толкова предпочитани както за туризъм, така и за живеене. В тях винаги ще намерите парк, ботаническа градина, река, езера, пешеходни или велосипедни пътеки близо до мястото ви за настаняване. Веднага щом напуснете вашия хотел, ще се докоснете до природата - елени, катерици, жаби и лебеди, много, много зеленина. Това са петте най-зелени европейски столици, които си струва да посетите, особено в топлите месеци.

Любляна, Словения

Световно призната за своя ангажимент към устойчивия туризъм, Словения е водеща страна и пионер в зеления туризъм в Европа. Най-награждаваната дестинация от Европейската комисия за предлагането на устойчив туризъм. Представете си, че жителите на Любляна разполагат с повече от 542 м2 зелени площи, за да презаредят батериите си! Това е 20 пъти повече, отколкото в Брюксел, който вече се смята за една от най-зелените столици в Европа.

Със слогана „Природата в града” Любляна е перфектен избор за активна почивка в Европа. Тучни зелени и гористи площи могат да бъдат намерени в самото сърце на тази европейска зелена столица. Любляна има повече от 200 км велосипедни алеи и може да се похвали и с най-високия процент на разделно събиране на битови отпадъци в ЕС (70%).

Берн, Швейцария

Берн се отличава от всички зелени столици в Европа с качеството на живот на своите жители, най-доброто в Европа пред Копенхаген и Виена. Качеството на водата и въздуха също е сред най-добрите в Европа и предлага на своите жители и туристи голям брой зелени площи, паркове и градини за почивка и възстановяване на връзката с природата.

Искате повече причини да посетите Берн тази година? Берн беше класиран сред най-добрите коледни базари в Европа и очевидно сред най-добрите коледни базари в Швейцария. Освен това е една от най-безопасните ви дестинации в Европа.

Будапеща, Унгария

С много паркове, невероятната река Дунав и почти 75% от населението, което ходи на работа пеша, с велосипед или обществен транспорт, Будапеща е една от най-зелените столици в Европа. Ето защо не е изненадващо, че National Geographic избра Будапеща за един от петте най-далновидни зелени града. Не пропускайте да посетите остров Маргит, най-големият парк в столицата. Идеалното място за активен отдих или просто да сте близо до природата. През лятото остров Маргарет е домакин на един от най-добрите летни фестивали на откритата сцена.

Виена, Австрия

Класиран сред най-безопасните градове в Европа, Виена е и една от най-добрите европейски зелени столици. Въпреки че все още не е получил титлата „Европейски зелени столици“ от Европейската комисия, много независими и частни организации го класират в топ 10 на най-зелените европейски градове. Всъщност, Виена дори е на първо място по отношение на качеството на водата си и се появява в топ 3 на европейските градове за екологични пътувания с повече от 80% от населението, което пътува до работа с обществен транспорт, пеша или с колело. Той е класиран точно след Любляна. Освен това за поредна година е обявен за най-добър град за живеене.

Брюксел, Белгия

Чували сте за Atomium, Manneken Pis, Grand-Place, шоколад, вафли и пържени картофи, но знаете ли, че Брюксел е една от най-зелените европейски столици и че парковете и градините заемат повече от 40% от територията? Брюксел предлага на всеки свой обитател 28 м2 чиста природа. Повече от 40 парка и градини ви очакват в столицата на Белгия: Кралският парк, Юбелпарк, парк Леополд и много др.