Неделен книжен клуб

150 г. от рождението на Съмърсет Моъм с 15 цитата

На 25 януари 1874 г. е роден английският писател Съмърсет Моъм. Ето 15 от най-запомнящите се цитати от автора на "Цветният воал".

150 г. от рождението на Съмърсет Моъм с 15 цитата

Съмърсет Моъм. Снимка: Getty Images

На 25 януари 1874 г. е роден английският писател Съмърсет Моъм. Известен с книгите си “Острието на бръснача”, “Души в окови”, “Цветният воал”, “Магьосникът”, Моъм лесно спечелва сърцата на читателите по цял свят.

Роден в Париж, той остава сирак на десетгодишна възраст. Заминава да живее в Англия при чичо си, който е свещеник в малък град. Учи в Кралското училище в Кентърбъри. На 16-годишна възраст Моъм се отказва от обучението в него, защото иска да учи литература и чичо му го изпраща в Хайделберг, Германия. Там следва литература, философия и немски език. Тогава започва да пише тайно разкази. На 18-годишна възраст се завръща в Англия по настояване на чичо си, за да учи медицина, но посещава медицинското училище на лондонската болница Св. Томас без желание. След пет години се дипломира, но не работи като лекар, а се отдава изцяло на писането.

Отначало публикува кратки разкази и още 23-годишен публикува първия си роман „Лайза от Ламбет“. През следващите години пише предимно пиеси, като четири от тях се играят в Лондон с голям успех. През 1915 г. публикува автобиографичния роман “Души в окови”. Романите му изпращат героите на различни места по света, но са пропити главно от английската и френската култури.

Любовният живот на Моъм преминава под знака на бисексуалността. Голямата любов на писателя е Джералд Хакстън. Запознават се през Първата световна война във Франция. Заживяват заедно на Ривиерата, като Джералд го съпровожда по време на пътешествията и играе ролята на секретар и компаньон. След смъртта му Моъм има нов компаньон – Алън Сърл. През 1962 г. дъщеря му Елизабет иска да го обяви за невменяем. Моъм се отрича от нея официално и осиновява Сърл, но съдът в Ница обезсилва осиновяването и Елизабет получава правата на наследница. През 1965 г. Моъм умира на 91 години.

150 г. от рождението на Съмърсет Моъм с 15 цитата

Ето 15 от най-запомнящите се цитати на Моъм:

- Нищо не остава без последствия. Хвърлете един камък във водата – и вече сте променили вселената.

- Лицемерието е най-трудният и изморителен порок от всички, на които човек се поддава. Той изисква постоянна бдителност и рядка целеустременост.

- Винаги ме е удивлявало защо хората се стремят толкова към запознанство със знаменити личности. Престижът, който завоювате, след като съобщите на своите приятели, че познавате някои известни личности, доказва единствено това, че самият вие сте твърде маловажен.

- Почти всички хора обичат да говорят за себе си и им пречи само обстоятелството, че другите не искат да ги слушат.

- Илюзия е, че младостта е щастлива, илюзия на онези, които са я загубили; младите страдат от безброй лъжливи представи, които са им били внушени, и всеки път, щом се докоснат до истината, тя ги наранява. Като че са жертви на заговор, защото книгите, които им се дават да четат – минали през подбор и затова пълни с идеализирани представи, както и нещата, които чуват от по-възрастните – хора, гледащи назад към миналото през розовата мъгла на забравата – ги подготвят за един недействителен живот.

- Единственото разумно нещо е да приемеш доброто у хората и да си търпелив към недостатъците им.

- Следвай наклонностите си, без да забравяш, че зад ъгъла стои полицай.

- Животът е твърде кратък, за да правиш за себе си това, което другите могат да направят за теб за пари, и сега аз мога да си позволя лукса да правя само това, което никой не може да направи за мен.

- Смелите думи, които изглеждат толкова нови на този, който ги произнася, са били изговаряни вече стотици пъти, и то с почти същата интонация.

- Странно нещо е животът. Ако откажеш да приемеш друго, освен най-доброто, много често го получаваш.

- Опасно е да пускаш публиката зад кулисите. Тя лесно губи своите илюзии и после ти се сърди, защото е имала нужда точно от илюзии.

- Неприятни са ми хората, които презират парите. Това са или лицемери, или глупаци. Парите са шесто чувство – без него не можете да използвате останалите пет. Ако нямате прилични доходи, вие сте лишени от половината от това, което предоставя животът.

- Хората повече от всичко обичат да слагат етикети, което веднъж завинаги ги освобождава от необходимостта да мислят.

- Човек не е това, което той иска да бъде, а това, което не може да не бъде.

- Когато човек не е до теб, ти го идеализираш. Разстоянието изостря чувствата, но когато го видиш отново, се учудваш какво си намирал в него.