Неделен книжен клуб

15-те най-спорни книги

След световния успех на „Петдесет нюанса сиво“ (скоро ще споделим и нашите впечатления), читателите сякаш се разделят категорично на две – едните смятат, че трилогията е уловила нуждата от популярен и непретенциозен любовен роман с интересна интрига и провокативни секс сцени, докато другите се дразнят от стила на авторката, неубедително описаните персонажи и досадните повторения на отделни фрази („Еба си!“ в българското издание е добър пример за това). 

15-те най-спорни книги
След световния успех на „Петдесет нюанса сиво“ (скоро ще споделим и нашите впечатления), читателите сякаш се разделят категорично на две – едните смятат, че трилогията е уловила нуждата от популярен и непретенциозен любовен роман с интересна интрига и провокативни секс сцени, докато другите се дразнят от стила на авторката, неубедително описаните персонажи и досадните повторения на отделни фрази („Еба си!“ в българското издание е добър пример за това). Всеки отстоява позицията си, а средно мнение няма. Всъщност, не за първи път в историята на литературата се появява книга, която провокира читателите по подобен начин и изисква да определим отношението си категорично. Много от романите, които днес приемаме за класика, са били по същия начин оспорвани и възхвалявани със страст. Други пък са събудили интерес и спорове само за момента и после са отминали в историята без следа. Ето нашият списък с най-спорните книги, за някои от тях сме писали тук, а други сме прочели отдавна, понякога именно защото за тях се говори много.  
 
1. „Петдесет нюанса сиво“ Е.Л.Джеймс
2. „Яж, моли се и обичай“ Елизабет Гилбърт – друг световен бестселър, за търсенията на една жена из най-красивите и екзотични места по света и, разбира се, намирането на голямата любов. Противниците на книгата я намират прекалено претенциозна, елементарна и наивна. (нашето мнение тук)
3. „Белият тигър“ Аравинд Адига – наградена с „Букър“ разтърсваща история за живота на обикновените индийци и мизерията на всекидневния живот, която изглежда няма край. Обратното мнение е, че книгата е прекалено едностранчива, тенденциозно написана и изкривява истината за съвременна Индия (тук)
4. „Изворът“ Ан Райнд – вдъхновяваща за мнозина, книгата на Айн Ранд е в еднаква степен роман и философски трактат по теми, които ни заобикалят всеки ден. Противниците й, които също не са малко, намират героите й карикатурно черно-бели – Айн Ранд наистина не признава полутоновете – а произведенията й стерилни и дори безбожни. (тук)
5. „Спасителят в ръжта“ Дж.Д. Селинджър – книга, която не се нуждае от представяне, продадена в повече от 65 милиона екземпляра и считана за едно от най-добрите произведения в световната литература. Въпреки това още след издаването си книгата често е критикувана като прекалено отвлечена, сюрреалистична и трудна за четене и разбиране поради тромавия сюжет.
6. „Кодът на Давинчи“ Дан Браун – международен успех, международен скандал, световна слава за автора и много успешна екранизация. От друга страна книгата е недостоверна исторически, пълна с груби грешки, не се отличава с голямо стилистично майсторство и е остро критикувана от доста авторитети в литературата – например Салман Ружди
7. „Американски психар“ Брет Истън Елис – книгата е оспорвана още със самото си издаване, което не пречи едноименният филм да има огромен успех, след това има дори и мюзикъл. Почитателите на романа го възхваляват като модерна класика, написана с прозорливост и чувство за хумор. Критиците посочват като основен недостатък насилието – прекалено и на места отблъскващо, а според някои книгата е просто досадна с непрекъснатите описания на дрехи и джаджи.
8. „По пътя“ Джак Керуак – култова книга за „бийт“ поколението, станала класика. Първоначално възраженията са били главно срещу наркотиците и секс сцените в романа, докато днес за много хора това е доста непонятна история, която е трудно да дочетат докрай.
9. „Животът на Пи“ Ян Мартел– още един роман с награда Букър, с необичаен сюжет и много почитатели. От друга страна текстът е странен, с много отклонения, така че четенето е доста сериозно предизвикателство. (тук)
10. „Великият Гетсби“ Ф.Скот Фицджералд – признат за най-добрия роман на автора, впечатляваща история за живота на американския елит през двадесетте години на миналия век, цели шест екранизации. Някои не харесват липсата на определен сюжет, особения стил на автора и непрекъснатите отклонения в описания и диалози.
11. „Одисей“ Джеймс Джойс – ключово произведение на съвременната литература, почти невъзможно за четене заради тежкия си стил и огромния обем 
12. „Властелинът на пръстените“Дж.Р.Р. Толкин – една от най-продаваните книги на всички времена, предизвиквала винаги много силно полярни мнения. Според критиците на поредицата тя е лошо написана и прилича на детска книга, излязла извън контрола на автора (мнение на американския писател Едмунд Уилсън)
13. „Сянката на вятъра“ Карлос Руис Сафон – красиво написана и необичайна история, продадена в над 15 милиона екземпляра. Критиците на романа възразяват, че смесването на толкова много жанрове е прекалено претенциозно и натоварващо, а краят е разочароващо обикновен за история с толкова много обрати. (тук)
14. „Мъжете, които мразеха жените“ Стиг Ларшон – първата книга от супер успешната трилогия на шведския журналист, направила Лизбет и нейната татуировка световно известни. Критиците на историята смятат, че стилът е доста семпъл, историите преувеличени, а със съдбата на автора се злоупотребява в полза на продажбите на книгите му
15. „Здрач“ Стефани Майер – еднакво популярна и като книга и като филм история, позната на всяко момиче по света. На обратния полюс са онези, за които всичко в книгата е глупаво – сюжетът, диалозите, героите, стилът.