Неделен книжен клуб

3 класики за лятно книжно бягство

Неделен книжен клуб

Общоизвестна истина е, че лятото е сезон за пътешествия. И както казва една от героините на Капоти – “нищо не обновява духа по-добре от лятно пътуване”. Тогава четем и книги, които ни пренасят далече от еднообразното ежедневие към дестинациите, за които мечтаем, макар и само духом.

“Добър ден, тъга” на Франсоаз Саган

Нашето лятно пътуване започва от Френската Ривиера през 50-те и лятната вила на бащата на Сесил, героиня, вдъхновена от живота на самата писателка. Това е един роман за порастването на едно 17-годишно момиче, може би твърде малко за живота, който води. Придружавайки баща си навсякъде, тя открива европейското бохемско общество. И също като него пие, пуши и посещава лъскави казина. Същото лято тя среща за пръв път и любовта в лицето на младия Сирил.

“Добър ден, тъга” се счита за революционен в женската еманципация, защото представя тези трепети и желания през погледа на едно младо момиче, което по онова време се е смятало за недопустимо. Обожаваме атмосферата му и се пренасяме на скалистите плажове на Лазурния бряг, в прохладните вили през деня и бохемските казина нощем.

Четете още...


“Лятно пътуване”, Труман Капоти

Лятото на Труман Капоти е нюйоркско. То е с мирис на нагрят от слънцето асфалт, с вкус на Кока-Кола, звучи като бавна песен на Били Холидей от грамофонна плоча. Разхождаме се из този Ню Йорк, по петите на младата Грейди Макнийл, момиче, “на което нещо ще се случи”, защото тя притежава онази жизненост и любов към живота, които просто го привличат към нея. От ресторант в Сентръл парк, през зоопарка (с балон в ръка), до някой бар, Грейди кръстосва града, търсейки себе си и истината за любовта. Романът е едно истинско “лятно пътуване” за сетивата. 

Четете още...


“Безкраен празник”, Ърнест Хемингуей

“Ако сте имали късмет да живеете в Париж на младини, където и да отидете по-късно в живота си, той остава с вас, защото Париж е един безкраен празник.”

Хемингуей ни развежда из неговия Париж – по бреговете на Сена, из мистичните парижки кафенета, в които артисти, писатели и велики умове са се срещали просто да обменят идеи. “Безкраен празник” събира спомените – анекдотични разкази за живота на автора във френската столица през 20-те. Сред страниците ще срещнем Скот и Зелда Фицджералд, Гъртруд Стайн, Джеймс Джойс и много други познати имена от артистичния елит на 20 в.

Това лято четем и...

 

"Кът за мечти" – (авто)биографията на праволинейния ексцентрик Дейвид Линч