Неделен книжен клуб

5 книги, които да подарим за Коледа

Избрахме онези 5 най-четени книги през изминалата година, които си заслужават да вземем и в следващата, както и да ги подарим на хората, които обичаме.

5 книги, които да подарим за Коледа

“Уроци” - Иън Макюън

“ Затова бързам още в началото на този месец да обявя своята малка лична кампания. Тя не е под нечий патронаж и зад нея не стои никоя институция. Не е свързана с пращане на sms-и. Всеки десети не печели лек автомобил или екскурзия за двама до турски курорт. Не е част от промоционален пакет. Нека я наречем просто „Подари книга за Коледа”.

Защото подаряването на книга е хубав жест. Защото книгата е много личен подарък. Защото подаряваш думи, подаряваш история. И казваш нещо през нея на този, комуто я подаряваш. Защото книгата е бавен подарък, подарък, който трае. Защото Коледите са направени от книгите, които сме чели, от историите, които са ни разказвали” - пише Георги Господинов във Фейсбук профила си и просто не можем да не го цитираме, защото го е написал толкова хубаво!

Да, книгите са най-хубавото, най-смисленото, което можем да си подарим за Коледа и да сме сигурни, че това е подарък, който остава във времето и носи повече смисли от един жест. Книгите могат да спасяват, да приютяват и да възвисяват. Затова избрахме онези 5 най-четени книги през изминалата година, които си заслужават да вземем и в следващата, както и да ги подарим на хората, които обичаме.

“Уроци” - Иън Макюън

В последния роман на Макюън, „Уроци“ образът на единадесетгодишния Роланд се разкрива в играта на спомени, разсъждения, мечтания и реалност. Онези, които познават биографията на автора, ще открият не една прилика с неговия собствен живот, а съвременниците му ще преживеят отново големите събития, белязали двайсети век и първите две десетилетия на новото хилядолетие – уроците на историята. Книгата е сред най-четените за 2023 г. и доста обсъждана. Роланд прави равносметка на живота си и на взаимоотношенията на хората в него. Това е книга не само за уроците по пиано, които момчето взема, но и за уроците в любовта, брака, бащинството, прошката - уроците на живота, които всеки би искал да научи преди да му се случат, за да може да мине през тях подготвен. 

5 книги, които да подарим за Коледа

Има още...


„Безкраят в стрък тръстика“ от Ирене Вайехо

„Безкраят в стрък тръстика“ е сред най-съвършените „книги за книгата и четенето“. От зараждането на писмеността, през възникването на идеята библиотеките да съберат цялото познание, започвайки с Александрийската, възходите и паденията на книгата, до интересни паралели между интернет и Вавилонската библиотека на Борхес… Вайехо поднася ерудирана и интригуваща смесица от история, митология, неизвестни и любопитни факти и аналогии с днешния ден, за да увлече читателя в едно невероятно литературно приключение, което доставя духовна наслада, обогатява и внушава преклонение пред най-доброто изобретение на човешкия ум. 

5 книги, които да подарим за Коледа

„Последното дърво: семе на надеждата“ от Люк Адам Хоукър

Представете си свят без дървета. Свят, който много прилича на нашия, но в който великолепните гори, катеренето по дървета и шумът на листа под повея на вятъра са вече само далечни спомени.

Един ден обаче се появява смело и енергично момиче, което се осмелява да отиде там, където я води нейното въображение. Докато следваме приключенията на Олив в света на дърветата, ще си припомним необикновената сила и красота на природата. Не след дълго действията на младото момиче посяват нов живот в нейния свят. „Последното дърво“ ни напомня колко крехък е нашият свят и празнува неговата невероятна красота.

5 книги, които да подарим за Коледа

Има още...


„Крадец на самота“, Раймондо Варсано

Философска и поетична, книгата „Крадец на самота" е разнолика и емоционална, а темите в нея са общочовешки. Теми за любовта, за доброто, за алиенацията и егоизма, за самотата на съвременния човек. Историите в книгата докосват съкровени струни и отправят мъдри послания, които са извън категориите време и пространство. Това са разкази с емоционален заряд, в които прозира топлата любов към човека, в тях няма упрек или дидактика, а съчувствие за трагичното и чистосърдечност за всекидневието. Илюстрациите са на художника Кирил Златков и имат силна органична връзка с текста на книгата. Определено книга, която заслужава да влезе в списъка ви с подаръци.

5 книги, които да подарим за Коледа

“Камъните на мисълта” от Хенинг Ритер

 

Издателство “СОНМ” е пример за трайно и целенасочено издаване само на високо издържана, предимно хуманитарна литература. Книгата на Хенинг Ритер “Камъните на мисълта” повече задава въпроси към читателите, отколкото отговаря, за да даде възможност на читателя сам да намери отговорите в себе си. Тя съдържа есеистични текстове и фрагменти от известния немски издател, преводач и журналист, дългогодишен ръководител на отдела за хуманитаристика на Frankfurter Allgemeine Zeitung. Определено интелектуално провокираща книга, която чертае биогтафията на един журналист, но и се опитва да проправи един подход към четенето като начин да осмислим света. Преводът е на Стоян Гяуров е дългогодишен журналист и преводач от немски, английски и италиански език.

Всички книги ще бъдат налични на Панаира на книгата, който започва.

5 книги, които да подарим за Коледа