Неделен книжен клуб

5 книги, които ще ви върнат вярата в любовта

Любов отвъд написаното

Има много любовни книги, които многократно сме препрочитали – „Любов по време на холера“, „Гордост и предразсъдъци“, „Брулени хълмове“, „Джейн Еър“, а аз и до днес помня колко се вълнувах, докато четях „Птиците умират сами“. Такава е любовта – събужда пеперудите в стомаха ни, понякога ни разплаква, но винаги изважда неподозирани емоции, независимо дали е нашата лична история, или онази, която четем на страниците. Днес обаче ще ви споделя за онези книги, в които любовта първо се е случила, а след това това е била разказана. С или без намесата на авторите, които се движат по ръба на границата между реалност и художествена измислица.

„Унa & Селинджър“ на Фредерик Бегбеде

В тази книга срещаме една по-нежна и романтичната страна на лошото момче на френската литература, но не и без отличителния за него реализъм. Основан на факти, но плод на въображението на Бегбеде, този роман разказва за Уна, тогава на 15 и преди да стане последната съпруга на Чарли Чаплин, и начинаещия по това време автор на „Спасителят в ръжта“ Джери Селинджър, тогава на 23 години. Той ни разказва за тяхната неосъществена любов. Любов, която се е спотаявала в сърцата им между бохемския Ню Йорк, този на Труман Капоти и Скот Фицджералд, и Втората световна война, която оказва огромно влияние върху младия писател. Невъзможна любов, защото както пише Бегбеде в книгата: „Любовта е по-красива, когато е невъзможна, най-съвършената любов никога не е взаимна. Но любовта от пръв поглед съществува, тя се случва всеки ден, на всяка автобусна спирка между хора, които не смеят да се заговорят. Най-много се обичат онези, които никога няма да се обичат.“

Има още...


„Коко и Игор“ на Крис Грийнхалч

„Тя е изпълнила целия му свят. Все едно до момента не е имало нищо. Всичко друго е изчезнало“, описва състоянието на Игор Стравински авторът, точно след като е бил с Коко Шанел. „Аз съм тази, която те прелъсти, не го забравяй“, пък му отвръща малко преди това тя. И дори да не сте почитатели на нито един от двамата, този роман ще ви остави без дъх и е много по-добър от филмовата версия. Още една забранена любов, любов с предизвестен финал. Но кога това е спирало мадмоазаел Шанел да се наслаждава на живота и на мъжете, които е допускала в него. Пътищата им с гениалния композитор се пресичат в Париж (къде другаде) след Октомврийската революция. Игор Стравински, съпругата му Катерина и четирите им деца имат нужда от подслон и Коко без колебание отваря вратите на лятната си вила. Именно там двамата се отдават на появилата се страст помежду им. Страст, която ще ги вдъхновява, но и ще ги отвежда между екстаза и страданието.

Има още...


„Романът за Зелда Фицджералд“ на Тереза Ан Фулър

Една книга, в която оглушително ще чувате гласа на Зелда, ще си представяте как елегантно се движи с чаша шампанско между най-известните бохеми на Париж – Гъртруд Стайн, Жан Кокто, Пикасо, Хемингуей... Непокорна, развълнувана и влюбена. Завинаги влюбена в любимия си Скот Фицджералд. Толкова й отива този Париж и тази любов „сред павираните улици, мириса на печени ядки и горящи въглища...“ Книгата ни разкрива Зелда точно такава, каквато винаги сме си я представяли – и в любовта, и в страданието й.

И още...


„Любовницата на Фройд“ на Дженифър Кауфман и Карън Мак

Докато Зигмунд Фройд се бори за щатно място в университета, но е атакуван от своите колеги заради теориите си, гравитиращи около сексуалния нагон, в живота му нахлува Мина (по-малката сестра на Марта Фройд) – интелигентна, независима и страстна. И докато Марта е скандализирана от „порнографските“ изследвания на съпруга си, нейната сестра е запленена от смайващите му идеи и от нарцистичната му личност...

Имал ли е Зигмунд Фройд любовна връзка със сестрата на своята съпруга? След старателно проучване авторите на книгата дръзко навлизат в интимния живот на Фройд и разбулват една дълбоко пазена семейна тайна за неговия „женски кръг“ и създават роман за любовта, който разкрива двойствената същност на един егоцентричен свят, в който жените са не само вдъхновителки, но и сенки, обречени самотно да кръжат около самовлюбената фигура на гения.

И още...


„Любов и разруха“ на Пола Маклейн

Историята между Марта Гелхорн и Ърнест Хемингуей е сред любимите ни, въпреки че и тя не достига до своя щастлив финал. Това обаче не означава, че не е била силна, изпепеляваща и страстна, и затова многократно разказвана. И този роман прави точно това. Роман, вдъхновен от драматичната съдба на една жена със смели мечти и визия, музата на Хемингуей в годините, когато той става литературна легенда. Но след огромния успех на „За кого бие камбаната” те вече не са равностойни партньори. Марта е изправена пред дилема: или да се примири с ролята на съпруга на големия писател, или да гради кариерата си и да рискува да го загуби. Изборът й ще разбие сърцата им. Ърнест никога не й прощава, че го е напуснала, но независимата Марта отказва да бъде бележка под линия в биографията му.

 

5 книги на Харуки Мураками, които бихме чели повече от веднъж