Неделен книжен клуб

5 книги за любовта, които са извън клишето

Каквото и да си говорим, любовните романи винаги ще се четат и ще бъдат актуални. Ето пет книги за любовта, които прочетохме наскоро и силно ни впечатлиха.

5 книги за любовта, които са извън клишето

“Жената, която пишеше писма” от Карстен Хен

Каквото и да си говорим, любовните романи винаги ще се четат и ще бъдат актуални. Защото кое е онова нещо, за което се сещаме, когато заспиваме сами вечер и ни пари под лъжичката, дори да имаме много пари, добра работа и куп приятели? Любовта, тя винаги ще ни търси, дори и да се лъжем, че не ни е необходима.

Св. Валентин наближава и няма как темата за любовта да не изплува в съзнанието ни. Ето пет книги за любовта, които прочетохме наскоро и силно ни впечатлиха. А освен всичко друго, са извън клишето и сълзливите истории.

“Вината в нашите звезди” от Джон Грийн

5 книги за любовта, които са извън клишето

Шестнайсетгодишната Хейзъл знае, че не й остават повече от няколко години живот. Затова тя гледа на себе си преди всичко като на „професионално боледуваща“. Но един ден в групата за взаимопомощ, която посещава, се появява Огъстъс Уотърс. И ето как историята на Хейзъл е на път да бъде пренаписана.

Мъдър, дързък и суров, „Вината в нашите звезди“ на Джон Грийн е труден за преглъщане роман за смешното и трагичното в това да си влюбен и... на крачка от смъртта.


“Извинявай” от Ида Хегаси Хойер

5 книги за любовта, които са извън клишето

“Когато те видях за пръв път, се съблякох цялата. Бяхме на морето, беше лято или късна пролет... и ти се изправи, тръгна към мен, от вълните се разнесоха аплодисменти.”

Така спонтанно започва любовната история на едно момиче на двайсет и едно момче на двайсет и пет, чийто идол е литературен герой, въплъщение на индивидуализъм и могъщо его. За да свърши с опустял дом, самотно легло на тротоара и прекършен живот. А между дръзкото начало и печалния край избуяват и линеят надежди, мечти за сватба и голямо морско пътешествие, копнежи за пълно единение и вечност. Задушават ги прикрити истини, опасни тайни, глождещи съмнения, накърнена психика, събудени тежки спомени от детството, отключили тъмни, пагубни реакции.

С реализъм, граничещ със съновидението и абсурда, и с нотки на черен хумор Ида Хегаси Хойер поднася ретроспекция на любов сияйна и мрачна, ликуваща и тъжна, извисена и смазваща, щедра и себична, само не тривиална, любов болна, разядена от изтерзана неяснота и ранено доверие. И когато всичко вече е невъзвратимо, остава жив спомен в кръвта и пръстен в плътта, един монолог от дън душа и едно стаено, безмълвно „извинявай“.


“Древна светлина” от Джон Банвил

 

 

5 книги за любовта, които са извън клишето

Алекс Клийв е театрален актьор в залеза на кариерата си и на живота си. Стигнал е до онзи момент на равносметка, в който спомените му го връщат към годините на неговата първа и вероятно единствена любов, когато той е само на петнайсет години, а жената – над два пъти по-възрастна от него и майка на най-добрия му приятел. Измъчван от неистово желание по нея, с ум, напълно замъглен от силни чувства и сексуални желания, за него всеки ден е изпитание. Много скоро положението на тази необичайна двойка в малкия град, където всичко се знае, става невъзможно и в крайна сметка опустошително.

Не по-малко опустошителни са и спомените, които връщат вече възрастния актьор към единствената му непрежалима дъщеря, чиято нелепа смърт от болест или сърдечна мъка остава докрай загадка за нейните родители.

Но когато обречената му актьорска кариера най-неочаквано се възражда с покана за участие в главната роля на филм за една мистериозна личност, Алекс Клийв потъва в света на снимачната площадка, където един опит за самоубийство му разкрива с болезнена яснота мъката, която терзае разбитите сърца.

„Древна светлина“ е емоционален разказ за любовта, за болката от загубата и смъртта и за призрака на миналото, който никога не напуска настоящето.


“Жената, която пишеше писма” от Карстен Хен

5 книги за любовта, които са извън клишето

Кой все още пише писма в днешно време? По старомодния начин – на хартия и на ръка?

Кати Валдщайн. Кати иска да започне нов живот. Ето защо решава да напише прощални слова към всеки човек, който ѝ е повлиял по някакъв начин – дружелюбната касиерка в супермаркета, строгата учителка по математика, безразличния ѝ бивш съпруг... Общо 37 писма, написани на хартия за сандвичи, която баща ѝ е събирал специално за нея. Но тези писма изкарват някои тежки истини и неподозирани тайни наяве.

“Всяко лято след това” от Карли Форчън

5 книги за любовта, които са извън клишето

Казват, че човек не може да върне миналото и това изглежда съвсем вярно за Персефона Фрейзър. Вече дванайсет години тя живее с последствията от една грешка, която е допуснала като тийнейджърка и която сякаш продължава да трови живота ѝ.

Персефона е успешен журналист и живее в стилен апартамент в големия град, заобиколена от приятели. Тя обаче не може да се отърси от спомените. За топлата милувка на водата в летните вечери, за небето, което сякаш стига до безкрая, за къщата край езерото, където е прекарвала летата си заедно с родителите си и с него – момчето, което винаги ще обича. Момчето, което е изгубила.
Един ден обаче съвсем неочаквано Персефона получава обаждане, което ще я отведе обратно към онзи забранен за нея свят. Ще може ли да се върне там? Ще може ли да поправи грешките и да намери отново истинския си дом?

„Всяко лято след това“ е роман за носталгията по младостта, за копнежа по онази чиста, истинска, невинна юношеска любов. С номинации за най-добър романтичен роман и най-добър дебют за 2022 г. на Goodreads Choice Awards.