Неделен книжен клуб

5 любими книги за женското приятелство

От "Гениалната приятелка" до "Сексът и градът" - книгите разиграват най-добрите сюжети

Обичаме срещите си с приятелки, когато можем да се гмурнем из лабиринтите на шеметния град, да се смеем без причина, да обсъждаме мъже – нашите и чуждите, да приласкаваме залеза в косите си, туптящ като огнено сърце на дъното на чашата на поредния коктейл... А между тези срещи нека си припомним няколко любими книги, посветени именно на силата на връзката, която жените имаме помежду си.

„Сексът и градът“ от Кандис Бушнел

Когато приятелството е стил...

Кари Брадшоу, Миранда, Саманта, Шарлот... едва ли някой е подозирал, че героините от романа на Кандис Бушнел, който тя публикува за пръв път през 1997 г., ще се превърнат във вдъхновение на един от най-любимите женски сериали за всички времена. Този забавен дамски чиклит избира за свой декор улиците на Ню Йорк, където четирите приятелки разиграват поредица от смайващи сюжети, в които са намесени много мъже, кариерни планове, сълзи, гняв, падения, малки победи и поражения с елегантен, да, винаги елегантен поклон пред забързания живот на големия град и неговите скрити съкровища.

Любопитна подробност е, че четирите палавници са прототипи на приятелките на самата Кандис Бушнел, която постига съвършенство в маркирането на четирите основни типа жени, сред които без съмнение попада и всяка една от нас. 

Има още...


„Блага Димитрова. Дневник на едно приятелство“ от Мария Антонова

Когато приятелството е спомен...

Тази прекрасна книга разкрива силната връзка между две жени, които през годините споделят обща емоция от срещите с хора и съдби. И неповторимата писателка Блага Димитрова, и Мария Антонова успяват да запазят и съхранят това чувство чрез силата на думите, нещо, което и двете прекрасно умеят. „Разтворех ли дневниците си, в съзнанието ми изплуваше и най-малкият детайл от срещите и разговорите с Блага Димитрова, които се превръщаха в настояща среща и не можех да продължа“, споделя Антонова, която Блага Димитрова нарича „ангел – пазител на тишината в душата ми!".

В „Дневник за едно приятелство“ читателите ще прочетат писмата на Блага Димитрова до авторката на книгата, както и писмата на Мария Антонова до нея, в които тя разказва за срещите им с Елисавета Багряна, Дора Габе, Атанас Далчев, акад. Петър Динеков, актрисата Лиляна Шопова и други известни творци и политици.

Има още...


„Жестокият месец“ от Луиз Пени

Когато приятелството е болка...

Признавам, че с нетърпение очаквам всеки нов роман на канадката, която се превърна в достоен продължител на най-добрите традиции на криминалния роман, следвайки тънкия психологизъм на великата Агата Кристи. В „Жестокият месец“ скритите тайни и болезнено потисканото съперничество от ученическите години между две жени довежда до жестоко убийство през април – най-жестокият месец. Именно на прага на обновяващия се живот злото сякаш отказва да даде път на настъпващата пролетна светлина. Ударите на живота отново събират Хейзъл и Мад, но има тайни и рани, които не могат да бъдат заличени и с времето все по-силно болят. Сред идилията на селцето Трите бора инспектор Гамаш отново ще разплете тайната на поредното убийство, за да си даде сметка, че понякога врагът може да яде от чинията ти, да делите един покрив, но съжалението убива състраданието, а стъпканите от чуждото его хора са способни на ужасна жестокост, защото няма повече какво да губят.

Има още...


"Анн от фермата "Грийн Гейбълс" от Луси Монтгомъри

Когато приятелството е момичешка мечта...

Тази прекрасна детска книга е може би най-романтичната история за момичета, написана преди повече от 100 години. Тя сякаш и днес докосва сърцата на всички, които виждат красотата във всичките й форми, чрез образа на едно момиче с лунички и рижи плитки, което не спира да отправя своите молитви към небето, да търси приятелства и да вижда чудеса.

Марила и Матю Кътбърт решават да си вземат момче от сиропиталище, което да им помага в работата на полето, но се сдобиват с нещо много по-голямо – огромното, добро и туптящо сърце на Анн.  

Има още...


„Гениалната приятелка“ от Елена Феранте

За приятелството отвъд времето...

Това е историята на израстването на две момичета – Лила и Елена, история, вплетена в епичната рамка на живота на бедния Неапол през 50-те и 60-те години на миналия век. Сюжетната линия на тетралогията е проста и изчистена – Лила, гениалната приятелка, изчезва, а Елена, с която е прекарала детството си, се впуска да я търси из дебрите на сложната им връзка, белязана от толкова много страст и емоция, че вулканът Везувий би й завидял. Читателят е като хипнотизиран в тази психологическа игра, достойна за шедьовър на италианския неореализъм, в която двете момичета черпят сили една от друга, но и взаимно се ограбват в интелектуално отношение, мразят се и се обичат. Книгата на Феранте е може би един от най-нюансираните и проникновени разкази за женското приятелство, който сме чели досега.

 

6 книги за силата на живота по време на изпитание