Неделен книжен клуб

5 неизвестни факта за „Дон Кихот“

Това е първият модерен роман

5 неизвестни факта за „Дон Кихот“

„Дон Кихот“ е необикновена книга. От няколко века тя успява да разплаче и разсмее читателите и да им помогне да намерят Дон Кихот вътре в себе си. Създател на емблематичния рицар е Мигел де Сервантес – романист, драматург и поет, считан за едно от най-значимите имена не само в испанската, но и в европейската литература.

Писателят е роден на днешната дата – 29 септември, през далечната 1547 г., а приносът му към испанския е толкова голям, че мнозина го наричат „езикът на Сервантес“. И макар най-известният му роман „Дон Кихот“ да не се чете в оригинал по света, негови фрази успяват да обогатят с фразеологизми дори английския език, а колоритният образ на Дон Кихот се е превърнал в нарицателно за всеки, който се бори мечтите си дори и да изглежда като обречена кауза.

Ето 5 неща, които може би не знаете за един от най-великите романи.

„Дон Кихот“ се счита за първият модерен роман

Цялото заглавие на романа е „Знаменитият идалго Дон Кихот де ла Манча“. Той е в две части, първата от които е публикувана през 1605 г., а втората – през 1615 г. Излиза във време, в което феодализмът започва да изчезва, затова и в творбата са застъпени философски теми както за личността, така и за обществото. Това го превръща и в първия роман на Новото време, който преосмисля целия морален компас на поколението.

 Сервантес измисля историята, докато е в затвора

Писателят работи като доставчик на продукти за флотата на Испанската армада, а по-късно и като бирник. Влиза в затвора няколко пъти заради финансови нарушения. Именно зад решетките се ражда идеята за Странстващия рицар, който иска да върши подвизи като от Средновековието.

Главният герой е кръстен на семеен роднина

Името на Дон Кихот всъщност е Алонсо Кихано – благородник, който чете толкова много средновековни романи, че губи разсъдъка си и решава да се нарича Дон Кихот. Името му идва от чичото на съпругата на Сервантес – през 1584 г. той се жени за Каталина де Салазар и Паласиос, а нейният чичо се казва Алонсо де Кесада и Салазар. Смята се, че на него е базирано не само името, но и цялостният образ на героя.

Романът допринася за развитието на съвременния испански език

Сервантес пише своя роман в нетипична за XVII век стилистика. Езикът, който използва, е много по-близък до съвременния испански, отколкото до този отпреди няколко века. Езиковеди смятат, че именно романът допринася за това испанският да е вторият най-говорим език в света след английския.

Писателят базира историята на своя опит като роб

През 1575 година Сервантес е пленен от средиземноморски пирати. Отведен е в Алжир като роб и е държан там за откуп. Прави няколко неуспешни опита да избяга преди семейството му го откупи през 1580-а. Връща се в Испания, но не е назначен на служба в семейство на благородник, както става обикновено при хора с военни заслуги. Ето защо се смята, че необразованият, но адекватен и осъзнат Санчо Панса е вдъхновен от личните му преживявания. Той е оръженосец на Дон Кихот и странства с господаря си.

 

О. Хенри - oт затворник до ненадминат майстор на късия разказ