Неделен книжен клуб

5 нови книги, които да прочетете през май

Нещо за четене

Започнахме месеца с дълга поредица от почивни дни – повод да намерим малко повече време за четене. През последния месец излязоха доста интересни заглавия (голяма част от тях на български автори), които си заслужават да се върнем към това любимо занимание. Книги, в които можем да се приютим, да избягаме далеч поне за малко, и да се припознаваме в чужди истории – тъжни, весели, любовни, смешни... всякакви. Правим го с точно тези пет книги, които ви представяме днес!

„Годината на маймуната“ на Пати Смит

Легендарната певица, художничка, поетеса и писателка, наричана още Кръстницата на пънка, пътува към себе си в тази книга, която за първи път излиза на български. Това е нейният романизиран дневник с житейски истории, рисунки и полароидни снимки, в който загубите на любими хора отброяват изминатите житейски километри. Книга с много музика между редовете. Книга, с която влизаме в мотела на сънищата, ще попаднем на един кръстопът с Марк Аврелий, Антонен Арто, Белинда Карлайл, Мартин Шийн, Сам Шепърд, Роберто Боланьо и много други. Заедно с Пати Смит ще предприемем пътуване, почти религиозно аскетично, към миналото, което се изплъзва.

Изд. "Лист"

Има още...


„Хора“ на Катерина Хапсали

Авторката на бестселърите „Гръцко кафе“ и „Сливовиц“ се завръща с този сборник, като поредно свидетелство за богатството на нейната дарба да разказва. Казват, че майсторството на един писател се проявява най-ярко в разказа. Сигурно е така, защото героите на тези истории няма как да не ви пленят. По думите на Николай Милчев, „Хора“ е странна смесица от реално и фантазно, от баладично и приказно: „Героите ми приличат на шарена сол – направени са от много билки, от дъждове и страдания, от много любов… Разказите на Катерина Хапсали започват непрекъснато и самият им смисъл е в започването – постоянно става нещо ново. И именно това ново те води към края.“

Изд. Colibri

Има още...


„До последен зъб“ на Тео Чепилов

Стартирал като онлайн сериал, текстът на „До последен зъб” си партнира с въздействащите илюстрации на Краля на мрака – художника Стефан Стоев, който „майсторски визуализира тъмнината на думите, без да се изгуби иронията”. Така този безкомпромисен „панелен пънк” се превръща в ударна сатирична постапокалиптична сплав без аналог. Тео Чепилов успява да улови в кадър познатите градски герои, да ги изтръгне от зоната им на комфорт и да ги остави напълно „голи” пред читателите си. По стара традиция всички прилики с истински лица и събития са напълно нарочни, а забавлението с тази книга е гарантирано… „До последен зъб”.

Изд. Ciela

И още...


„Ангелски данък“ на Ирен Леви

Ако още не сте стигнали до тази книга, която излезе преди месец, ви препоръчваме да го направите. Красиво написаният роман разгръща съкровена история за любовта, за грешките, за миналото, настоящото и бъдещето, които се преплитат, пресичат и разминават през погледа на една жена, търсеща себе си. Но преди да се роди отново, душата ѝ тя трябва да преодолее необичайно изпитание. Ирен Леви е позната като сценарист и водещ на социалното предаване „Малки истории“, което се излъчва в ефира на БНТ 1 вече 10 години. „Ангелски данък“ е четвъртата ѝ книга, а вдъхновението за нея идва от романтиката и страстта на Южна Италия. В основата на романа е реалната история на близък човек на Леви, чиято самоличност авторката е обещала да запази в тайна.

Изд. "Ентусиаст"

И още...


„Архив на изгубените деца“ на Валерия Луисели

Историята в книгата ни „среща“ с едно семейство от Ню Йорк, което си стяга багажа и поема на пътешествие. Баща, майка, момче и момиче пътуват на югозапад към Апачерия, онази част от САЩ, която някога е принадлежала на Мексико. Пътуват с часове през пустини и планини. Междувременно хиляди деца са поели от Централна Америка и Мексико на север, към границата със САЩ. Не всички от тях ще успеят да стигнат до нея. Със спираща дъха литературна виртуозност авторката преплита тези две пътувания, за да създаде една затрогваща и въздействаща история за това какво е да си човек в един нечовешки свят.

Изд. Colibri

 

5 невероятни книги, които ни оставиха без дъх