Неделен книжен клуб

5 нови книги, написани от момичета за момичета

Какво да не пропускаме през ноември?

Ще пътуваме до Япония, ще се разхождаме из площадите на Венеция, ще се впускаме в приключения из Дивия Запад, ще мечтаем, ще търсим себе си и ще се влюбваме... Да, четенето отново ще ни помогне да пътуваме, да се вълнуваме и да съхраним спокойствието си във време, в което е трудно да го направим. Помагат ни няколко писателки от различни кътчета на света, включително и България, за да ни откъснат от собствената ни действителност. Поне за малко.

„Събуждане в Шибуя“ от Анна Цима

Това е писателският дебют на младото момиче, с който миналата година тя печели най-престижната чешка литературна награда „Магнезия литера“ за откритие на годината. В книгата седемнайсетгодишната Яна се озовава в бленуваното Токио (самата Анна понастоящем живее там), където иска да остане завинаги. Бързо се убеждава какви необозрими последици може да има желанието ѝ. Докато по-младата трансцендентна версия на Яна блуждае из града, преживява странни случки и търси пътя към дома, двайсет и четири годишната Яна в Прага се бори за стипендия в Токио и си блъска главата над превода на един японски разказ. Увлекателният, написан с чувство за хумор роман на младата японистка разказва за търсенето на пътя към една различна култура, за това, колко нееднозначен е реалният свят и колко измамна може да бъде една сбъдната мечта.

Изд. "Ерго"

Има още...


„Чакам в кафенето“ от Биляна Генова

Не знаем дали изрази като „лабиринт от улички“ и „да се потопиш в града“ са измислени във Венеция, но знаем, че блуждаенето из лабиринтите на този сборник обещава несравнимо удоволствие. Историите в „Чакам в кафенето“ се разгръщат от ателието на Веласкес и площадите на Венеция до запустяла къща в Шишковци и литературния клуб „Перото“. Обединява ги деликатният поглед към изкуството като уникално, разместващо световете преживяване, към любовта като очакване, към живота като лабиринт, в който изгубването не е непременно страшно. Героите са художници и колекционери, венецианци и арменци, принцеси и пожарникари, крале и певци, учители и програмисти.

Изд. Colibri

Има още...


„Лято“ от Али Смит

Освен, че дава дефиниция на нашата тревожна ера, „Лято” е и първият сериозен коронавирус роман” – така писателят и журналист Алекс Престън коментира в The Guardian най-новата книга на британската писателка Али Смит, която е последната част от поредицата „Сезони” и която вече е бестселър за тази година. В „Лято” 58-годишната Смит, наричана „нобеловият лауреат на Шотландия в режим „очакване”, преплита историите на всички герои от поредицата и намества всички парчета от пъзела на книжния квартет. И този роман, както останалите – „Есен”, „Зима” и „Пролет”, е изтъкан от болезнена актуалност, но не прекрачва ръба към документалността и остава в границите на художествената литература.

Изд. "Лист"

Има още...


„Лято на езерата“ от Маргарет Фулър

Първата книга на писателката, философка и журналистка от XIX в., известна с впечатляващата си ерудиция, вече излезе и на български език в превод от проф. Албена Бакрачева. През 1843 г. Маргарет Фулър пътува с влак, параход, карета и пеша през района на Големите езера – тогава част от американския Див запад. Тъкмо в „Лято на езерата” тя описва това свое приключение, а текстът е пътеписен, автобиографичен, социален, но и публицистичен. „Лято на езерата“ е дълбоко размишление върху вътрешното пътешествие и самоизследване на Фулър. Това е четиво, което отвлича читателя по особено красив начин във времето и пространството, за да му покаже живата реалност през очите и сърцето на авторката.

Изд. "Кръг"

И още...


“Коледа под боровинковия залез” от Холи Мартин

Най-топлият и уютен празник наближава и освен че скоро ще украсим домовете си, тази книга също ще ни накара да очакваме Коледа с нетърпение. Една романтична приказка в зимната атмосфера на най-северния шотландски остров. Пайпър Честърфийлд има работа, за която всеки мечтае – обикаля света и пише отзиви за най-добрите хотели. Свикнала да е винаги сама, Пайпър знае, че най-добрият начин да защитиш сърцето си, е да не го отваряш за никого. Следващата й цел е новооткрит хотел на малък северен остров. Сякаш попаднала в зимна приказка, тя е очарована от коледния дух и празничната атмосфера. Докато не среща Гейб – мъжът, разбил сърцето й преди години. Събрани на един магичен остров, Гейб и Пайпър ще се изправят пред миналото си и пред грешките, които и двамата са допуснали. Но може ли вълшебството на Коледа да излекува старите рани?

Изд. "Ера"

 

И още 6 книги за уютните неделни следобеди