Неделен книжен клуб

6 нови български книги, които ви препоръчваме

Автори, които умеят да боравят с думите, с историите, с вълненията и ни карат да четем повече, да обичаме повече, да пътуваме повече и да бягаме там, където е най-лесно да намерим себе си... Между страниците на книгите. 

Ето 6 нови български заглавия, които ви препоръчваме. 

„Диада“, Яна Титова

Историята, която вдъхнови филма и блестящ литературен дебют на Яна Титова, „Диада“ нарушава каноните на приличното писане и те оставя без дъх Начинът, по който разказва, надмогва това, за което разказва - това е част от представянето на книгата, която се появи на книжния пазар дни след премиерата на филма.

6 нови български книги, които ви препоръчваме

 Изд. "Сиела"


"За неизбежната случайност", Иван Ланджев

"Какво събира в една книга Мохамед Али, Бродски, Майлс Дейвис, Толстой, Одън, един горски лесничей… Колко случайност и мълнии може да понесе човек? Как живяхме последните години и можем ли вече да разкажем тази залостеност в собствените стаи? Иван Ланджев идва с неподражаема стъпка, като някакъв гросмайстор на ринга на есето, като саркастичен меланхолик на фрагмента. Има всичко тук – шах и бокс, литература и джаз, поезия и пандемия – изтанцувани и написани с дяволски добър стил, дълбочина и талант", така представя книгата "За неизбежната случайност" на Иван Ланджев нейният редактор, а той е Георги Господинов.

Самият автор я определя като "еклектична смес" от различни теми и жанрове - книгата включва есета, истории, фрагменти, художествени текстове, публицистика, политическа сатира, както и няколко превода. А това, което държи всичко заедно, е историята за лесничея Рой Съливан, който е реално съществувал човек и е рекордьор на "Гинес" за най-много преживени удари от мълнии. 

А ние ви припомняме как звучи ироничното есе "Българско селфи", прочетено от актьора Захари Бахаров, което доби популярност в социалните мрежи в последната седмица).  

6 нови български книги, които ви препоръчваме

Изд. "Жанет 45" 


"Рана",  Захари Карабашлиев 

Разтърсваща хроника на забравената история на България от началото на XX век, но и неочакван и красив разказ за смелостта, състраданието и любовта, които спасяват човешката душа и в най-мрачните мигове. Захари Карабашлиев казва, че 

Историята проследява Сава - бежанец от Одринска Тракия след Балканските войни, който е студент по право в София, и Елиза - генералска дъщеря, талантлива пианистка, ученичка в последен клас на Музикалното училище. Първата световна война праща младия мъж в школа за запасни офицери, а през септември 1916 г. го отвежда на Добруджанския фронт, където съдбата го среща с мобилизиран румънски писател и четиригодишно сираче. 

"[...]стотиците хиляди безименни бежанци - от Тракия, Македония, Мала Азия? Кой помни техните страдания? И кой да ги разкаже? Затова и посветих тази книга на тях, на незапомнените. Беше ми трудно да я напиша. Но пък беше невъзможно и да я измълча", сподели във фейсбук профила си Захари Карабашлиев.   

6 нови български книги, които ви препоръчваме

 Изд. "Сиела"


"Нови и избрани разкази", Алек Попов

В новите си разкази Алек Попов се обръща към стилистиката на класическата ренесансова новела, позната ни от „Декамерон“ на Бокачо, за да я обогати с нови теми, съвременно светоусещане и лексика. Той дава пълна свобода на въображението си, като създава виртуозни сюжети и галерия от ярки, запомнящи се образи, чиито житейски перипетии и вътрешни катарзиси ги карат да търсят и да преоткриват себе си. 

В книгата са включени и някои от най-впечатляващите разкази и новели на писателя, излизали през годините. Необикновени истории с привкус на магия и мистерия, изпълнени със смайващи обрати, свеж хумор и самоирония. 

По романите и разказите на Алек Попов са създадени няколко филма, радиопиеси и пиеси. Той е съсценарист е на филма „Мисия Лондон“, един от най-гледаните български филми. През 2015 Драматичен театър Пловдив поставя на сцената с голям успех театралната адаптация по романа му „Сестри Палавееви в бурята на историята“.  

6 нови български книги, които ви препоръчваме

Изд. "Сиела"


"И винаги любовта", Ина Иванова

Сборникът "И винаги любовта" съдържа утешителните и понякога смешни истории на хора като всички нас. Които се влюбват внезапно, разочароват се, губят любим или откриват собствената си уязвимост. Които умеят да си тръгнат от някого, дори когато боли. Или да дадат обичта си на родител, когато се нуждае от сили.

А не е ли любовта единственият възможен начин да прекосиш живота? Героите в тези разкази познават самотата, но не се боят от проявленията на обичта. Защото любовта е дар, скрита възможност да променяме света - всеки ден с малко. Но завинаги. 

Ина Иванова обича вятъра и вярва в езика на изкуството. Носител на национални награди. Нейни текстове са превеждани на английски, руски, полски, фарси, арабски, хърватски и сръбски език.

6 нови български книги, които ви препоръчваме

Изд. "Жанет 45" 

Има още...


„Незабравена София", Тони Николов

Различна е „Незабравена София" от предишните две книги на Тони Николов за софийските потайности. Издигната е на ново ниво, където художественото въздействие върху читателя е по-масирано, по-мощно, детайлите са подбирани с хирургическа точност, наративът е все така целеустремен, но неговото рало потъва по-надълбоко в нелечимите български рани, казва Теодора Димова за книгата, която очакваме да излезе съвсем скоро.

Иначе схемата на историите е позната - в един дъждовен или есенен, или зимен ден нашият разказвач  се разхожда из улиците на любимия си град и се вслушва в техните придихания, започва да описва онази амалгама от видимо и невидимо, от спомени, асоциации, предчувствия и исторически факти, които правят разказите му тъй самобитни и характерни.  

6 нови български книги, които ви препоръчваме

Изд. "Рива"