Неделен книжен клуб

7 книги, които да си вземете за плажа

Нови летни четива

7 книги, които да си вземете за плажа

Снимка: Pexels

Ако по време на карантината нещо е останало непрочетено, то по време на ваканцията можете да наваксате с някоя и друга дълго отлагана книга. Докато се наслаждавате на пясъка, покриващ стъпалата ви, на слънчевите лъчи, които се разхождат по кожата ви, а студеното мохито до вас носи аромат на мента, със сигурност искате да четете повече интересни истории. Някои напоително романтични, други малко по-драматични и най-вече такива, които ще ви отведат на красиви и любими места. Време е да забавим темпото!

„Изгубените цветя на Алис Харт“ от Холи Ригланд

Роман за неразказаните истории, които ни преследват, и за онези, които разказваме сами на себе си, за да оцелеем. Деветгодишната Алис Харт живее в идиличен дом, сгушен между обширни поля със захарна тръстика и морето. Една трагедия безвъзвратно променя живота ѝ и Алис е изпратена да живее при баба си, в чиято ферма за австралийски цветя намират подслон жени, които се чувстват изгубени и обезверени. Семейните тайни, едно предателство и един мъж от далечна страна помагат на Алис да осъзнае, че има истории, които цветята не могат да разкажат. И че ако наистина иска да извоюва свободата си, трябва да се престраши да разкаже най-ценната история, която познава – своята собствена.

Изд. Colibri

Има още...


„Манюня“ от Нарине Абгарян

Книга с дъх на лято, на детство, на сладко от кайсии, на безгрижни невинни дни. Забавен увлекателен разказ за две момичета – две малки лудетини, впуснали се да опознават света, който е обърнал към тях веселото си, усмихнато лице, за да им покаже, че каквито и тайни и болка да се таят в сърцата на хората около тях, винаги надделяват обичта, добротата, упоителните мечти за бъдещето. Една уютна, топла книга, която действа като противоотрова срещу делничната сивота и скука, срещу лудешкия ритъм на дните ни, срещу всяка следа от отчаяние и униние.

Изд. "Лабиринт"

Има още...


„Какво се случи в рая...“ от Елин Хилдебранд

Това е втора част от трилогията „Рай”, в която подреденият живот на Айрийн Стийл е променен из основи. Мъжът ѝ загива в катастрофа с хеликоптер на карибския остров Сейнт Джон, а от останките изплуват няколко тайни – милионерска вила и връзка с красиво местно момиче. Тя заминава с двамата си синове и магията на острова ще промени всичко и ще им даде възможност за ново начало. Но каквото се случва в рая, невинаги остава там...

Изд. Ciela

Има още...


„Живот назаем“ от Ерих Мария Ремарк

Писателят ни среща с Лилиан – чаровна и красива дама, която страда от тежка болест. Вместо да прекара последните си дни в болница обаче, тя иска отново да иде в Париж, да види каналите на Венеция, да се наслаждава на всеки оставащ й миг и да живее на пълни обороти до последно. Клерфе е автомобилен състезател и предизвиква съдбата всеки път, когато застане зад волана. Когато среща Лилиан, той остава поразен от начина, по който тя смело се смее в лицето на смъртта. И той, също като нея, живее за мига, без да мисли за бъдещето. Двамата тръгват заедно из Европа в търсене на нови преживявания и удоволствия. Но дали някъде там по пътя няма да ги срещне и любовта?

Изд. Ciela

Има още...


„Брегът на костенурките“ от Диего Галдино

Романът, заради който писателят е наречен „италианския Никълъс Спаркс“, ни пленява с емоционална любовна история, изпълнена с изненади и обрати, която ни пренася от вълшебната римска атмосфера до красивите средиземноморски брегове на Сицилия. На плажовете на омагьосващия град Сикулиана всяко лято се повтаря прекрасен спектакъл. Стотици костенурки се освобождават от черупките си и едновременно напускат гнездата си, готови да се гмурнат в морето – всички заедно, като вълна в обратна посока. Откакто се помни, Лучия не е пропускала десанта, както го нарича любимата й баба Марта. С изключение на този път: заминава на стаж в голям римски ежедневник. Разбира се, ще й липсват домът й, соленият дъх на морето, уханието от жасмина на баба й и вкусните аромати от кухнята й. И брегът с костенурките. Но пък я очаква Рим – не по-малко романтичен, красив и носещ обещание за нова любов.

Изд. "Кръгозор"

Има още...


„Молитва към морето“ от Халед Хюсейни

Ако сте се потапяли поне веднъж в историите на автора, няма да искате да пропуснете и тази. На огрян от луната плаж един баща бди над спящия си син, докато чакат изгрева и лодка, която да ги отведе до спасителен бряг. Той разказва на момченцето за дългите лета на детството си, за каменната къща на дядо му в Сирия, за маслиновите дръвчета и ливадите, осеяни с диви цветя. Бащата си спомня и оживения град Хомс от дните, преди от небето а завалят бомби и войната да принуди хората да бягат. Когато утрото настъпи, те ще предприемат опасно морско пътуване в търсене на нов дом. Тази история е вдъхновена от трагичната съдба на Айлан Кюрди, тригодишното сирийско дете, което през септември 2015 г. се удави в Средиземно море, бягайки със семейството си от войната.

Изд. "Обсидиан"

И още...


"За бавното живеене и насладата от живота" от Светлозар Желев

„Бавно. Събудете се бавно, оставете живота да потече във вените ви заедно с глътките чай или кафе. Прояснете мислите си, помислете за деня, за любим човек и любимо място. Отпийте от емоцията. Излезте и свършете нещо добро, накарайте някого да се усмихне, причинете щастие. Направете деня си. Вечерта идва, а с нея и спокойствието на нощта. Животът е ваш. Намерете и се насладете на красотата в него, създайте я, ако не ви стига. Прегърнете и целунете близък, обичайте. И прочетете няколко страници. Бавно и с удоволствие“, пише Светлозар Желев, за който концепцията за „бавно живеене“ не е поза, а въпрос на лична скорост, споделена философия на живот. С авторите в сборника той се е срещал през годините и тези срещи са оставили своя отпечатък в сърцето му. Ако нещо обединява историите, това е вкусът към живота, или изкуството да се наслаждаваш истински, пълнокръвно и докрай на съприкосновението си с любими хора и занимания. Можем да го направим и ние!

Изд. Colibri

 

3 класики за лятно книжно бягство