Неделен книжен клуб

Бруклински пъзел

  Имах поне две причини да харесам книгата „Бруклински безумства” . Първата е, че напоследък попадам повече на умозрителни книги, с малко действие и герои, които се четат по-бавно и ангажират всички сетива – с една дума имах нужда от нещо по-леко. На второ място – това е една хубава книга. „Бруклински безумства” прилича на пъзел – една приятна полу-криминална история, която се нарежда постепенно и е пълна с хора от всякакъв пол (включително травестит), раси, сексуални предпочитания, вероизповедания, възрасти и мироглед. От възрастен заможен евреин – главният герой

Бруклински пъзел

 

Имах поне две причини да харесам книгата „Бруклински безумства” . Първата е, че напоследък попадам повече на умозрителни книги, с малко действие и герои, които се четат по-бавно и ангажират всички сетива – с една дума имах нужда от нещо по-леко. На второ място – това е една хубава книга.

„Бруклински безумства” прилича на пъзел – една приятна полу-криминална история, която се нарежда постепенно и е пълна с хора от всякакъв пол (включително травестит), раси, сексуални предпочитания, вероизповедания, възрасти и мироглед. От възрастен заможен евреин – главният герой Нейтън – през симпатични италианки, есцентрични и начетени търговци на антикварни книги, религиозни фанатици, лицемерен пастор, объркано и умно дете, нещастната му майка и няколко щастливи семейни двойки. Всички те съставят една пълна картина на съвременна Америка – честно казано в най-тривиалната ни представа – през разнообразието на бруклинските пришълци, говорещи дузина езици, красотата на Ню Йорк, спокойствието на провинцията с нейните добродушни обитатели, тайните на религиозните секти, истеричната забързаност на спешното отделение, чак до падането на двете кули на 11 септември.

След пенсионирането си главният герой Нейтън Глас  решава, че ще се посвети на писане на книги и едната му идея е да пише биографии на неизвестни хора. Всеки човек има някакъв кръг от десетки, понякога стотици познати хора, които са го познавали и които биха искали да прочетат за него – в крайна сметка в живота на всеки обикновен човек могат да се намерят неочаквани обрати, силни емоции, красиви истории и поучителни думи. Самият Пол Остър е написал точно такава книга и тя се чете с удоволствие.