Неделен книжен клуб

Червеношийката от Ю Несбьо

Това не е типичен криминален роман, защото престъпленията и насилието до голяма степен са отстъпили пред човешките истории и търсенето на мотивите, които движат и добрите, и лошите.

Червеношийката от Ю Несбьо

Избран от читателите за най-добрия норвежки криминален роман на всички времена, „Червеношийката“ е по-особена книга в поредицата на Ю Несбьо, защото е вдъхновена и посветена на неговия баща.[[more]]Доброволец на Източния фронт по време на Втората световна война, бащата на Несбьо го моли да опише в книга част от спомените му. Така се появява „Червеношийката“ – роман за последните години от живота на група ветерани от войната, сражавали се от двете страни на фронта, за които историята и времето не са променили силата на вярата им в онова, което е тяхната истина.

Норвегия е съюзник на Германия и голяма част от армията й се сражава на страната на Вермахта. От другата страна са бойците на Съпротивата, а по средата са онези войници, за които злото е еднакво голямо, независимо от коя страна на фронта се намират. Тази книга е най-вече за тях, за двете лица на всеки човек, за изборите, които правим и за това как насилието променя хората.

Осло в навечерието на новото хилядолетие. Няколко наглед несвързани помежду си убийства, извършени прецизно и с най-скъпата пушка за атентати в света, водят инспектор Хари Хуле към неочаквани изводи и наглед абсурдни хипотези, много от които ще се окажат истина. Паралелно научаваме и историята на група норвежки войници на фронтовата линия при Ленинград през зимата на 1943 година, техните страхове и надежди и любовта им към една медицинска сестра.

Всички тези следи се преплитат в наши дни – от една страна Хуле и колегите му, които успяват с продължително и търпеливо търсене в архиви и досиета да сглобят профила на серийния убиец, а от друга неонацистките групи и водачи, които подкрепят с теория и действия насилието във всичките му форми.

Това не е типичен криминален роман, защото престъпленията и насилието до голяма степен са отстъпили пред човешките истории и търсенето на мотивите, които движат и добрите, и лошите. Може би точно това е, което прави книгата толкова популярна.