Неделен книжен клуб

Чили – далечна и странна земя

Малка книга, голямо приключение. Точно като за лятото.

Чили – далечна и странна земя

Книгите са най-голямото пътешествие, което можем да си подарим. Защото реалното пътуване е винаги до място в конкретен момент от времето, а литературата може да ни отведе в безброй епохи в рамките само на една книжка.

Точно така е в този случай. Сборникът „Разкази от Чили. Антология“, който получихме безплатно в Националната библиотека в Нощта на театрите, е събрал в себе си кратки текстове от древните легенди на племената, населявали Чили, за това как е създадена земята, до съвременни автори с теми, напълно разбираеми за нас.

Пътуването ни започва в древни времена. Едната от историите на коренното население на Чили е за това как птиците получили окраската си...

Историята на този сборник е необикновена и затова и стигна до мен по необикновен начин. Чили няма посолство в България, но има Почетно консулство, което се опитва да популяризира културата и в частност литературата на Чили у нас. В рамките на този проект е издаден сборник с чилийски разкази, като на Националната библиотека са дарени достатъчно бройки, за да има и за подарък. Така публиката на представлението „Harlem Shake“ на Ованес Торосян получи по една книга – напълно уместен подарък за театър в библиотеката.

Пътуването ни започва в древни времена. Едната от историите на коренното население на Чили е за това как птиците получили окраската си – това станало като се потапяли в цветовете на дъгата и всяко пиле по свой вкус оцветило перата си. Следващите истории отпреди век или два, когато се заражда съвременната чилийска литература, са изпълнени с характерните за епохата мистицизъм, фатализъм и приключения. Мъже на честта на коне, с вълнени пелерини и оръжие отдолу, обикалят из суровата зима (през юли) и горещото лято (през януари) и преодоляват препятствия – мними или истински. От модерните автори са избрани няколко жени и техните разкази са напълно женски, емоционални и красиви, но честно казано без колорита на далечната земя, който имат историите на предшествениците им.

Малка книга, голямо приключение. Точно като за лятото.