Неделен книжен клуб

Дивергенти, Бунтовници, Предани

Честно казано, тази книга ми попадна повече от случайно, но откакто я отворих, интересът да видя какво ще стане накрая надделя над присъщата ми недоверчивост към комбинацията между научна фантастика и романтика, опаковани в тийнейджърски роман.

Дивергенти, Бунтовници, Предани

Честно казано, тази книга ми попадна повече от случайно, но откакто я отворих, интересът да видя какво ще стане накрая надделя над присъщата ми недоверчивост към комбинацията между научна фантастика и романтика, опакована в тийнейджърски роман. Първото и най-основно достойнство на трилогията /това, че е трилогия, ми стана ясно, едва след като прочетох първия том/ е добрата фабула, която поддържа интригата, що се отнася до напълно измисления свят от бъдещето, в който хората от земята са се разделили на касти вследствие на генетични мутации. Напрежението, което възниква в кастовото общество, води до кървави конфликти и революции, в които задължително активно участват двамата главни герои – Беатрис и Тобиас. Водени от желанието си да оправят несъвършенствата на света, в който са родени, и от любовта помежду си, двамата преминават през какви ли не изпитания в името на едно поне малко по-добро бъдеще.

Авторката Виктория Рот е успяла в затягането на психологическия възел и в предаването на индивдуалните чувства на героите, но и на тези, които стоят в основата на разделението между хората в антиутопичното бъдеще на „Дивергенти”. Липсва реализъм и сложност, както и внимание към детайла в изграждането на този непознат за нас свят – нещо основно за добрия сай-фай роман. Има обаче любов - повече отколкото аз можах да понеса, но най-вероятно – напълно достатъчно за тийнейджърската публика, за която е предназначен романът.

Между другото филмът излиза на екран през март, 2014.