Неделен книжен клуб

Две жени, които живеят във всяка от нас

Магда Сабо и „Вратата“ към нейния женски свят

Две жени, които живеят във всяка от нас

Издателство "Колибри"

Емеренц Середаш е от онези жени, които доказват, че ние сме по-силният пол, че светът се крепи на нашата сила, интуиция, решителност и мъдрост. Емеренц е от онези жени, които някога са били вещици, били са лечителки или пророчици, а днес са вечно в опозиция на официалната власт и науката.

Магда Сабо – една от големите литературни звезди на Унгария, разказва в тази книга за една писателка, своеобразно алтер его на авторката, и Емеренц – нейната прислужница. Двете са най-близки приятелки, повече от роднини, свързани с онази силна обич, в която има нещо неразбираемо, почти ирационално. От друга страна, двете са напълно различни.

Писателката е човек на думите, интелектуалка, жена заможна, еманципирана и известна. Емеренц е почти неграмотна, безкрайно трудолюбива и чудовищно консервативна. Онова, което писателката знае от книгите, Емеренц го знае от живота. Едната живее живота си в съгласие с науката, обществото и принципите на най-малкото съпротивление, другата е потайна, суеверна и злопаметна. Същевременно по своя странен начин Емеренц е безкрайно състрадателна, добра и жертвоготовна, без доводите на разума да я спират да изпълни дълга си. Тя е душата на своя квартал, но никой никога не е влизал в дома й – какво се крие там, знае само Емеренц.

Преди да прочета книгата, бях гледала едноименния филм на Ищван Сабо с Хелън Мирън в ролята на Емеренц и Мартина Гедек в ролята на Магда – така се казва писателката в екранизацията. Филмът е наистина страхотен и всъщност е по-добър от книгата. Ищван Сабо е успял да допълни тази вълнуваща, напълно женска история с внушения извън думите, да направи всеки кадър многозначителен и въздействащ.

Почти библейска в своя драматизъм и отвъд всяко време и място, това е книга за две жени, които живеят във всяка от нас. С нетърпение очаквам следващите книги на Магда Сабо, които предстои да бъдат преведени на български.