Неделен книжен клуб

Елиф Шафак загуби спор за плагиатство

Според съда един романите й е заимстван произведение на друга писателка

Елиф Шафак загуби спор за плагиатство

Снимка: David Levenson/Getty Images

Световноизвестната турска писателка Елиф Шафак е осъдена да заплати обезщетение за кражба на авторски права на турската писателка Мине Г. Къръкканат с решение на Първи граждански съд за правата на интелектуална и индустриална собственост в Истанбул.

По информация на сайта Т24  Къръкканат обвинява Шафак, че романът й “Дворецът на бълхите” е заимстван от нейно авторско произведение, озаглавено ”Дворецът на мухите”. 

По нареждане на съда двете произведения са били изследвани от експертна група, която е установява, че 5% процента от "Дворецът на бълхите" са плагиатствани от произведението на Мине Г. Къръкканат". По тази причина съдът е определил да бъде изплатена компенсация  в размер на 241 евро и още 303 евро обезщетение за нанесени неимуществени вреди. 

Според съда Къръкканат може да претендира за обезщетение и от "Доган китап" - издателството, публикувало романа, заради приходите от печалбата. Издателството обаче определя твърденията за плагиатство и изводите на експертите като абсурдни, а заключенията им - като съмнителни. Издателството подчертава, че решението на съда подлежи на обжалване и че ще предприемат такива постъпки пред апелативния съд. От "Доган китап" се надяват първоначалното съдебно решение да бъде отменено на по-висша инстанция.

Според издателството романът “Дворецът на бълхите”, предмет на съдебния спор, е издаден преди 22 години. Преиздаван е 49 пъти и е преведен и публикуван на десетки езици, включително български.

 

7 любими съвременни писателки 

Елиф Шафак загуби спор за плагиатство