Неделен книжен клуб

Ханс Кристиан Андерсен - разказвачът от нашето детство

На 2 април отбелязваме Международния ден на детската книга.

Ханс Кристиан Андерсен - разказвачът от нашето детство

Снимка: Pexels

На 2 април отбелязваме Международния ден на детската книга. Датата не е избрана случайно - на нея през 1805 г. е роден известният датски писател Ханс Кристиан Андерсен. ЮНЕСКО учредява Международен Златен медал на името на Андерсен през 1958 г. Често наричат медала Малка Нобелова награда, ето колко значим е той. През 1967 г. обявяват 2 април за Международен ден на детската книга по инициатива на Международния съвет на книгите за младите хора (IBBY).

Какъв по-добър повод да си спомним за любимия ни разказвач на детски приказки?

Ханс Кристиан Андерсен придобива световна известност с написването на новаторски и влиятелни приказки. Много от неговите приказки, сред които "Грозното пате" и "Принцесата и грахът", остават класика в жанра.

Андерсен е роден в Одензе, Дания и остава без баща много рано - на 11 г. Макар че семейството на Андерсен не е богато, младият Андерсен е обучаван в пансиони за привилегировани лица. Това подхранва спекулациите, че той е незаконен член на датското кралско семейство, но слуховете никога не са били потвърдени.

През 1819 г. Андерсен заминава за Копенхаген, за да работи като актьор. След кратко време той се връща в училище, подкрепян от покровител на име Йонас Колин. През този период започва да пише по настояване на Колин.

За първи път творчеството на Андерсен получава признание през 1829 г. с публикуването на разказ, озаглавен "Пътуване пеша от канала Холмен до източната точка на Амагер". След това публикува пиеса, стихосбирка и пътепис. Обещаващият млад автор печели стипендия от краля, която му позволява да пътува из Европа, за да доразвие творчеството си. През 1835 г. е публикуван романът му "Импровизаторът", базиран на престоя му в Италия. През същата година Андерсен започва да пише приказки.

Андерсен първоначално не привлича внимание с детските си книги. Критиците и потребителите пренебрегват томове, включващи станалите вече класически истории "Малката русалка" и "Новите дрехи на краля". Чак през 1845 г. английските преводи на приказките и разказите на Андерсен започват да привличат вниманието на чуждестранната публика. Андерсен завързва приятелство с известния британски писател Чарлз Дикенс, когото посещава в Англия през 1847 г. и отново десетилетие по-късно. Приказките му стават англоезична класика и оказват силно влияние върху следващите британски детски автори. Постепенно скандинавската публика преоткрива историите на Андерсен, а скоро те стават известни в САЩ, Азия и по целия свят.

Интересен факт е, че през 2006 г. в Шанхай е открит увеселителен парк, базиран на творчеството му. Приказките му са адаптирани за сцена и екран, включително и за популярната анимационна версия на "Малката русалка". Някои от най-известните му приказки са: Палечка, Храбрият оловен войник, Славеят, Малката кибритопродавачка, Дивите лебеди, Грозното патенце, Цветята на малката Ида.

Златният медал на името на Андерсен е печелен от редица известни детски автори - Астрид Линдгрен, Селма Лагерльоф, Туве Янсон, Луис Карол, Валери Петров. Ангел Каралийчев е първият български писател, вписан в Почетния списък на Международния Съвет за детската книга "Ханс Кристиан Андерсен".