Неделен книжен клуб

Изгубената дъщеря

Хубавите книги за любов, майки и деца, надежда и прошка изглежда никога няма да ни омръзнат, защото това са теми, които ни съпровождат през целия ни живот и винаги е интересно да ги видим през огледа на някой друг, другаде. 

Изгубената дъщеря
Хубавите книги за любов, майки и деца, надежда и прошка изглежда никога няма да ни омръзнат, защото това са теми, които ни съпровождат през целия ни живот и винаги е интересно да ги видим през огледа на някой друг, другаде. В този смисъл „Изгубената дъщеря“ на Шилпи Сомая Гоуда е не просто поредната трогателна, добре написана история, а проникновен поглед върху наглед противоположни светове и проблеми, концентрирани около съдбата на едно индийско момиченце, осиновено и отгледано в Америка.
 
Книгата разказва историята на две жени – Кавита и Самър, свързани чрез едно дете, което едната е родила, а другата е отгледала. На пръв поглед съдбата им на двата края на света е напълно противоположна – Кавита е бедна селянка, напълно подчинена на съпруга си и неговото семейство, които безмилостно убиват първото й бебе, само защото е момиче. Животът на Кавита минава в лишения и тежък труд и непрекъснати молитви и тъга по изгубените й деца – едното убито, другото изоставено… Самър е педиатър, съпругът й я обожава и когато в семейството се появява малката Аша изглежда, че всичко е перфектно. Но копнежът по собствени деца, жертването на кариерата в името на семейството и странната връзка на Аша със съпруга на Самър, който е индиец, непрекъснато хвърлят сянка върху щастието й и я правят неспокойна и неуверена. В крайна сметка се оказва, че в главното тези две далечни жени си приличат – в това, че поставят любовта в центъра на живота си, че са опора на семейството си с цената на всичко, с абсолютната си майчинска обич и гордост и с това, че винаги намират изход и надежда. Книгата проследява голям период от време, действието се развива в Сан Франциско и Мумбай, без нито за миг да се наруши интензивността на емоциите и нишката на историята. Майсторски разказана и интересна – една чудесна момичешка книга за ваканцията!