Неделен книжен клуб

Книгите, които би ви препоръчал Дейвид Линч

Книгите, които би ви препоръчал Дейвид Линч

Дейвид Линч

Снимка: Chris Weeks/WireImage via Getty Images

Наричан „ренесансовият човек на съвременното американско филмово производство“, уникалният талант Дейвид Линч безусловно е сред любимите ни артисти по ред причини и те не се изчерпват само с възхищението ни от филми като „Изгубената магистрала”, „Синьо кадифе”, „Мълхоланд драйв”, „Диво сърце” или от сериала „Туин Пийкс”.

През дългата си кариера Линч, който този петък навърши 77 години доказва, че е се справя добре и с ролята на  художник, фотограф, че и писател. Наред с книгите му, посветени на фотографията той стъпва смело в света на литературата през 2006 г., като автор на „Да уловиш голямата риба” (Catching the Big Fish: Meditation, Consciousness, and Creativity), която описва творческите му процеси, запомнящи се истории от кариерата и практиката му на трансценденталната медитация.

Описана като автобиография и ръководство за самопомощ, книгата се състои от 84 подобни на винетки глави, като заглавието се отнася до предпоставката на Линч, че „идеите са като рибите. Ако искате да хванете малки риби, можете да останете в плитката вода. Но ако искате да хванете голямата риба, трябва да отидете по-дълбоко.

Кaкто пише в краткото представяне на книгата от издателство Colibri, в 85 кратки, изящни фрагмента, напомнящи коани, Линч разказва за техниките, чрез които развива съзнанието си, улавя идеите и придава форма на абстрактното. И едновременноразкрива немалко от своята биография, споделя размисли за киното и подробности от работата си на снимачните площадки.  

Не по-малко интригуващо за нас е кои книги самият Линч посочва като негови любими и препоръчва за четене, а за вас?

Преди няколко години Линч отвори в Париж свой  частен клуб, наречен  Silencio, който е  „посветен на творческите общности“. Проектиран от Линч  в сътрудничество с дизайнера Рафаел Наво, Silencio предлага възможност  за едно своеобразно пътуване  из света на „ интимното кино“. С тайна тъмна стая, фотогалерия, библиотека, голяма сцена, рамкирана с червено кадифе, златен коридор и огледални решетки, клубът на Линч се намира в сърцето на историческия парижки район Монмартър.

Линч подожда  към идеята за  Silencio  със същия прецизност към детайлите  детайл, както и във  всички други свои творчески проекти. За целта той прави лична селекция от музика, филми и вино, които да бъдат продавани и представени като част от ежедневната програма на клуба.

Кои книги, избрани от Дейвид Линч присъстват в клубната библиотека вижте на следващата страница.....


 „Името над заглавието” от Франк Капра

 

„Престъпление и наказание” от Фьодор Достоевски

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by rtist (@mad4wanda)

„Духът на изкуството” от Робърт Хенри

„Анонимни снимки” от Робърт Флин Джонсън

 

„Метаморфозата” от Франц Кафка