Неделен книжен клуб

"Кралица Виктория", Литън Стрейчи

"Кралица Виктория", Литън Стрейчи

Издателство "Апостроф"

От повествованието за кралица Виктория, дала името на цяла една епоха, най любопитен и интересен ми беше самият автор. Литън Стрейчи е един от основателите на прочутия кръг "Блумсбъри" – тайно дружество в Кеймбридж.

Иначе не научих нищо по-различно от онова, което днес предлагат популярни сериали или исторически поредици, продуцирани от различни телевизионни канали.

Дребничка, жизнерадостна, упорита, рано станала кралица в могъщо кралство, бързо омъжена и завъртяна във водовъртежа на вечното майчинство, силно повлияна от съпруга си, чиято загуба трудно преодолява...донякъде. Това е Виктория.

Има няколко любопитни  щрихи, засягащи ме като българка, и обясними в светлината на стремежа да се ограничат имперските амбиции на Русия. Книгата за Виктория обаче си остава малко тромава и леко скучна.

От друга страна пък е интересно какви са били вижданията за викторианската епоха непосредствено след нейното управление, както и деликатният английски намек на Срейчи за предопределената от влиянието и разбиранията на принц Албърт политика на Великобритания.

Книгата не е обемна, и по мое мнение е подходяща за първо запознаване с царуването на кралица Виктория, чиито паметници може да се видят навсякъде из британската земя.