Неделен книжен клуб

Любимите книги на активистката Малала Юсуфзай

Сред любимите й книги от жени авторки са “Петдесет думи за дъжд” от Аша Леми, „Aftershocks“ от Надя Овусу. Поезията на Аманда Горман.

Любимите книги на активистката Малала Юсуфзай

снимка: Malala/ Инстаграм

Днес Малала Юсуфзай е отявлен активист и световноизвестен автор.  Като по-малка тя не разполага с достъп до книги. Чете основно в училище – място, което трябва да се бори, за да посещава, поради забраната на талибаните за женско образование в родния й град в Пакистан.

Това е и причината Юсуфзай понастоящем да е част от платформата за книги „Literati“, която работи за предоставяне на по-широк достъп до книги на децата от маргинални общности. Те поемат ангажимента да дарят най-малко 100 000 книги през 2022 г. Усилията на активистката са в посока набиране на средства за ограмотяване на жени по света.

Пред изданието „Marie Claire” Юсуфзай разказва за първия си книжен спомен. "Бях на единадесет, когато приятели ми подариха книгата „Алхимикът“. Когато прочетох тази книга за първи път, бях възхитена от историята. Това постави началото на моето читателско пътешествие." 

 

„След това прочетох „Meena, Heroine of Afghanistan“. Тя разказва за момиче, което се бори за правата на жените и образованието в Афганистан.

"Постепенно четенето се превърна в любим мой навик“, разказва активистката пред изданието.

Малала посочва като проблем в съвремието поставянето на образованието в рамки и училищни понятия.

„Често когато мислим за образованието, си представяме учебници. Това е нещо, което трябва да бъде изкоренено. Защото училищата са място, където помагаме на децата да развият умения за придобиване на знания, аналитично мислене и формиране на мнение по различни въпроси. Надявам се повече училища да насърчават учениците да четат отвъд учебния материал.“

С днешна дата Малала споделя, че чете предимно художествена и нехудожствена литература, както и история.

„Вълнувам се и от книги, които са по-фокусирани върху политиката, защото ми е приятно да чета какво всъщност се случва по света и как можем да бъдем по-добре информирани. Допада ми например „Winners Take All“ от  Ананд Гиридарадас. Възхищавам се дълбоко и на книги от писатели дебютанти, особено на млади жени. Защото писането на книга за първи път може да бъде голямо предизвителство. Зависи от социалния статус, както и от много други фактори.“

Сред любимите й книги от жени авторки са “Петдесет думи за дъжд” от Аша Леми, „Aftershocks“ от Надя Овусу, както и поезията на Аманда Горман.

„Надявам се все повече млади хора да започнат да вярват в себе си и да опитат да пишат книги.“

Вдъхновяващ литературен персонаж за Малала е Норико от “Петдесет думи за дъжд”, защото е олицетворение на това как една млада жена израства и става по-силна, благодарение на предизвикателствата.

 

Активистката смята, че е важно да четем книги, които ни показват различни гледни точки, пречупени през призмата на разнообразие от култури.

“Може да нямаме възможност да пътуваме по света и да преоткриваме всяка култура от първо лице, но книгите могат да ни отведат навсякъде.“

"Библиотеката ми е огромна, освен това имам книги на бюрото, до прозореца, както и по пода. Когато гледам стаята си, си мисля: Какво правя? Веднага щом пристигне нова доставка с книги в къщата, родителите ми казват:" Още книги! Кога ще спреш?"

Малала е упорит читател. Тя споделя, че обикновено ако е на половината книга, й е доста трудно да спре да я чете, дори и да не й е интересна.

Мислете като кралица, за да имате успех!