Неделен книжен клуб

Миниатюрна стихосбирка на Шарлот Бронте оцелява скрита в книга

Ръкописът с размери на карта за игра беше представен в Ню Йорк

Миниатюрна стихосбирка на Шарлот Бронте оцелява скрита в книга

Снимка: Fine Art Images/Heritage Images/Getty Images

Ръкопис със стихове на английската писателка Шарлот Бронте беше представен на Изложението за антикварни книги в Ню Йорк. Миниатюрният сборник е писан на ръка, когато Бронте е била на 13 години, предаде БТА. Малката книжка беше оценена на $ 1,25 млн от "Джеймс Къминс" и "Магс брос".

Ръкописът върху кафява хартия е със заглавие "Книга със стихове от Шарлот Бронте, непродавана и отпечатана от нея самата". Сборникът е от 15 страници с 10 неиздавани стихотворения. Той е с дата 1989 г. и е зашит на ръка.

Минисборникът е с размери на карта за игра.Той не е показвана от ноември 1916 г., когато е продаден в Ню Йорк за 520 долара. Бил е намерен от частен собственик в плик, поставен в книга и само благодарение на това, че е бил в книгата, е оцелял.

Името на собственика обаче не беше разкрито.

Твърди се, че повече от две дузини миниатюри на авторката на "Джейн Еър" са притежание на частни собственици. Отдавна се знае, че има такъв сборник "Книга със стихове", тъй като това се споменава в биографията на Бронте от 1857 г., две години след смъртта й, но малката книжка не беше открита.

Шарлот Бронте е родена на 21 април 1816 г., в Йоркшир, Англия в семейството на баща - пастор. Бронте израства в относителна изолация и със сестрите и брат й се забавляват, като измислят заплетени истории в изтънчен въображаем свят.

Така се появяват романи, признати за класика на английската литература. Сред тях са "Джейн Еър" на Шарлот, "Брулени хълмове" на Емили и "Тайнствената непозната" на Ан Бронте. Подобно на много други писателки по онова време, младите авторки публикуват произведенията си под мъжки псевдоними.

Миниатюрните томчета, предназначени да забавляват оловните войници на децата Бронте, остават в семейството до 90-те години на XIX в., когато започват да ги купуват колекционери от Великобритания и Америка.

През ноември 2019 г. миниатюрен ръкопис на Шарлот Бронтe е продаден за 780 000 евро. През декември миналата година група британски библиотекари и музеи купуват колекция от книги и ръкописи, в която има 7 миниатюри на Шарлот, за 15 млн лири ($19,5 млн).