Неделен книжен клуб

Не бях аз

Книгата на Кристоф Магнусон „Не бях аз“ разказва историята на трима съвсем различни, но много интересни герои. Яспер е брокер в голяма инвестиционна банка в Чикаго, дошъл е от Германия да прави кариера и цялото му време преминава в офиса, така че мебелите му вкъщи още седят в кашоните от IKEA. 

Не бях аз
Книгата на Кристоф Магнусон „Не бях аз“ разказва историята на трима съвсем различни, но много интересни герои. Яспер е брокер в голяма инвестиционна банка в Чикаго, дошъл е от Германия да прави кариера и цялото му време преминава в офиса, така че мебелите му вкъщи още седят в кашоните от IKEA. Той е прекрасен шахматист и вундеркинд по математика и когато почти на шега прави една малка борсова измама, за да помогне на колегата си открива, че да се измами банката не е чак толкова трудно.
 
Майке е преводачка, която живее спокоен и охолен живот в Хамбург с гаджето си художник и семейните им приятели, които все повече затъват в проблемите на детското възпитание и биологичните храни. Една сутрин Майке събира багажа си и заминава, за да провели дали живеенето сам е обратното на това да живееш с някого и дали това всъщност не е по-добрата опция за нея.
 
Хенри е писател, който току-що е навършил 60, но изглежда далеч по-млад. Той е богат, успял и има всички възможни награди, а следващият му роман се очаква да бъде най-доброто литературно произведение на века. Само че Хенри не е написал нито ред от него и дори няма с кого да сподели отчаянието си, защото единствените му сравнително близки хора са бившият му любовник и Елтън Джон.
 
Чрез поредица от странни съвпадения тези трима души се запознават и следват приключения, които са разказани интересно и забавно, така че книгата се чете неусетно и с голямо удоволствие. Това не е роман, в който се съдържат някакви велики мъдрости, това е просто една интересна история, подходяща за някой дълъг и мързелив летен ден.