Неделен книжен клуб

Непубликувани разкази на Тери Пратчет излизат през септември

Пратчет пише тези истории в тийнейджърските си години

Непубликувани разкази на Тери Пратчет излизат през септември

Dominic Lipinski/PA

Последната колекция от разкази на Тери Пратчет ще бъде публикувана през септември тази година. Тя съдържа фантастични истории от ранния период на писателя, когато през 1965 г.  напуска училище и започва работа в местен вестник. Тогава той е едва на 17 години и е назначен като репортер, но списва и седмична колонка с истории за деца.

Новият сборник носи името „Пътуващият във времето пещерняк“ и съдържа разкази, които не са били публикувани в книги досега. Сюжетите са в типичния за Пратчет стил – ще прочетем за парна ракета, изстреляна чак до Марс, както и за беден английски овчар, който случайно открива гроба на крал Артур. Всички те са писани за вестници през 60-те и началото на 70-те години на миналия век. Днес печатните издания с неговите творби се продават онлайн за хиляди долари.

Част от ранните разкази на писателя бяха публикувани през 2014 г. в първата колекция –„Дракони в Порутения замък“, а тази година ще можем да видим и останалите.

Редакторите на детските книги на Пратчет – Рут Ноулс и Том Ролинсън разказват, че когато разбрали от агента на писателя, че има истории, които все още не са излезли на книжния пазар, те се „нахвърлили върху тях“.  

След като прочетохме тези разкази, осъзнахме, че трябва да издадем една последна книга. Символичен е фактът, че първите му написани разкази  ще се съдържат в последния том, който ще излезе с неговото име. В тези истории има толкова много, те показват зародиша на идея, която по-късно се превръща в роман. Има и много смях, а знаем, че децата го обичат. Това прави историите толкова специални – те са за деца, за възрастни, за деца, които искат да бъдат възрастни, и за възрастни, които всъщност все още са деца. Книгите на Тери Пратчет са за всички тях . пишат редакторите в общо изявление.

Пратчет ни напусна през 2015 г., а след себе си остави серията от комични фентъзи романи за Света на Диска, който, макар и плод на неговото богато въображение, описва и осмива нашия свят.

 

Джордж Р. Р. Мартин пише нов том на "Игра на тронове"