Неделен книжен клуб

Пулсът на слънцето

Знаете ли, че тревата не е зелена? Просто ние я виждаме такава, защото човешкото око възприема най-добре този цвят и всъщност от всички цветове различаваме най-много нюанси именно на зеленото. А небето в действителност е виолетово. 

Пулсът на слънцето
Знаете ли, че тревата не е зелена? Просто ние я виждаме такава, защото човешкото око възприема най-добре този цвят и всъщност от всички цветове различаваме най-много нюанси именно на зеленото. А небето в действителност е виолетово. Знаете ли кои са Бунзен и Кирхов – двама типични луди учени, единият без едно око заради несполучил химически експеримент, другият в инвалидна количка, които като видят горяща къща тичат да си донесат телескопите… Знаете ли, че виждате центъра на дъгата спрямо главата си и човекът до вас си има своя дъга, разположена спрямо него. Или как можете да видите дъгата не само наполовина, а като окръжност? Съгласни ли сте, че двете най-забележителни природни явления, които може да видите в живота си са слънчево затъмнение и полярното сияние?
 
Ако не сте сигурни, Боб Бърман ще ви убеди. И също така ще ви разкаже още много интересни неща за слънцето, които не само не знаем, но и никога не би ни хрумнало да попитаме. Книгата му „Пулсът на слънцето“ е симпатично разказана история за тази най-важна и толкова непозната за нас звезда. Бърман е астрофизик и разказва за слънцето предимно от научна гледна точка, но по напълно достъпен начин. Понеже основната му работа изглежда е да изнася лекции, самият текст е структуриран като добре написана лекция – в края на всеки абзац има някаква шега или закачка, които не винаги са смешни, но много помагат човек да се отпусне за миг и да се усмихне, преди да се е отчаял колко сложно е всичко и да загуби нишката на историята. Всичко става ясно и увлекателно, така че да чакаме да видим какво ли още има да се случи. Не е за вярване колко много догадки, находки и направо гениални прозрения съпътстват изследванията на слънцето през вековете. Понякога учените са имали почти свръхестествени прозрения, останали неразбрани с векове – изглежда все пак физиката и астрономията далеч не са чак толкова точни науки, а провидението, импровизацията и чистата лудост имат своето не малко място. 
 
Под слънцето има място за всички, а в книгата за него има по нещо за всеки. Аз лично, понеже вече съм виждала слънчево затъмнение, вече планирам кога да ходя да видя северното сияние…