Неделен книжен клуб

Робин и Корморан разследват студено досие

Нещо за четене

Робин и Корморан разследват студено досие

Тази година издателство Colibri издаде поредната книга на Робърт Галбрейт от поредицата за детективската агенция на Робин Елакот и Корморан Страйк. Преводът е от Надя Баева и независимо, че броят страници не е малък, това е качествен криминален роман, който получих като подарък за рождения си ден. И съвсем отговорно го препоръчвам като добро четиво за великденските празници, както и за наближаващите ваканции.

Робърт Галбрейт е алтер егото на Джоан К. Роулинг, ползвано от нея за романите, в които ни разказва за тандема на бившия военен и младата, прекъснала обучението си в университета заради лична трагедия жена, която постъпва като временна секретарка. Впоследствие тя става съдружник в частната агенция, станала известна покрай разкриването на заплетени случаи.

"Тревожна кръв" е с един от любимите ми криминални сюжети – разплитането на така наречените "студени досиета". В случая – приписано, но не признато от сериен убиец изчезване на млада лекарка. Романът ме върна към едни позабравени дни от миналото, в които колкото по-дебела беше книгата и колкото по-заплетена беше историята, толкова удоволствието бе по-голямо, а не на мен не ми се искаше да идва краят. А тук той е доста неочакван, макар че лично аз (по стечение на обстоятелствата, докато четях книгата, гледах последния за сега сезон на "Фарго") не бях чак дотам изненадана, подготвена от съвпадението в характеристиката на един от основните и доста стряскащите криминални типажи.

 

Мълчанието не лекува