Неделен книжен клуб

Съвсем ново мислене

"Съвсем ново мислене", Даниъл Пинк, издателство "Изток-Запад" За хора като мен, които от години работят в рекламната индустрия например, повечето неща написани в тази книга са очевидни. Впрочем въпросът не е само къде работиш, а и какви наклонности имаш – дали те влекат подредените, логически действия или пък създаването на връзки, концепции и идеи. Това, което прави авторът на „Съвсем ново мислене” е именно второто – да свърже точките, които мнозина автори и съвременни мислители са набелязали преди него и да създаде концепцията за новата епоха в човешкото развитие

Съвсем ново мислене

"Съвсем ново мислене", Даниъл Пинк, издателство "Изток-Запад"

За хора като мен, които от години работят в рекламната индустрия например, повечето неща написани в тази книга са очевидни. Впрочем въпросът не е само къде работиш, а и какви наклонности имаш – дали те влекат подредените, логически действия или пък създаването на връзки, концепции и идеи. Това, което прави авторът на „Съвсем ново мислене” е именно второто – да свърже точките, които мнозина автори и съвременни мислители са набелязали преди него и да създаде концепцията за новата епоха в човешкото развитие – тази на концептуализма, духовността и смисъла. Т.е. епохата, която в най-голяма степен се опира на възможностите на дясното мозъчно полукълбо, което отговаря за внезапните проблясъци, гениалните изобретения, творческото вдъхновение и религиозния екстаз. Даниъл Пинк  изрежда три основни причини за преориентацията на съвременното западно общество към новия тип мислене – изобилието, на което се радва развитият свят, конкуренцията, която му оказва Изтокът  и накрая – превъзходството на новите технологии, що се отнася до извършването на логични и линейни дейности, които стоят в основата на Информационна епоха.
Прекрасна концепция, добре защитена и абсолютно необходима. За мен единствената слабост на тази книга е концентрирането само „тук и сега” – а именно липсата на задълбочен анализ на историческото развитие на западното общество от една страна, а от друга - оценка на обществения модел на източните култури, които показват завидна за нас, западняците, способност от векове да живеят по „новия” начин. И още - материализмът всъщност е модерната болест на западния модел на развитие, съответно революцията, която авторът предвижда, е всъщност връщане към основната човешка потребност – търсенето на смисъл в живота. И това е чудесно! Крайно време е американецът да вдигне глава от хамбургера си и да помисли защо живее и как това се отразява на света около него. Крайно време е децата да спрат да държат само тестове като SAT, GMAT, а IQ да е единственият мерител на интелигентност за всички ни. Крайно време е емпатията, щастието, идеите и творчеството да станат определящи за начина ни на живот.
„Съвсем ново мислене” е изключително полезно четиво за всеки, който се интересува от съвременните културни тенденции и феномени на човешкото развитие. Предоставя поле за размисъл и не на последно място – факти, полезни връзки, заглавия на полезни книги, сайтове, организации и прочие. Материалът е организиран интерактивно и през цялото време предизвиква мисленето на читателя – и лявото, и дясното му полукълбо.