Неделен книжен клуб

„Тайна“ от Филип Гримбер

Семейната тайна с главно "Т" стои в основата на целия роман. Една тайна, способна да прикрие следите от миналото, да заличи болката и загубата, да създаде напълно нова действителност, крепяща се на мълчание и лъжи.

Това е от онези книги, които те завладяват със своята простота и дълбочина. Не ти позволява да се отдръпнеш и да поемеш въздух, задушавайки те в прегръдката на жестоката действителност на Втората световна война и нейното влияние върху историята на едно семейство във Франция. Истинска и много разтърсваща, това е автобиографията на известния френски психоаналитик – Филип Гримбер, който намира начин да преодолее белезите от своето тежко юношеско израстване и процеса на себепознание, пишейки книги.

С романа си „Тайна“ Филип Гримбер успява да грабне публиката и младите читатели във Франция, за което свидетелстват огромният тираж и наградата - "Гонкур на лицеистите", която книгата печели през 2004 г.[[more]]Разказът е умело построен и проникновен, особено вълнуващ и затрогващ със своята простота и липса на всякаква претенция. Историята на мършавият и невзрачен Гримбер започва повече от обещаващо – „Аз, единствен син, дълго време имах брат. Когато сервирах тази измишльотина на разни ваканционни познати и краткотрайни приятели, те трябваше да вярват на голите ми думи. Имах брат. По-хубав, по-силен. По-голям брат, бляскав, невидим.

Семейната тайна с главно "Т" стои в основата на целия роман. Една тайна, способна да прикрие следите от миналото, да заличи болката и загубата, да създаде напълно нова действителност, крепяща се на мълчание и лъжи. Една тайна, целяща да защити едно истинско и реално семейство, което иска да започне отначало и да забрави. Да забрави...