Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.

Топ 7 на любимите ни съвременни писателки

Топ 7 на любимите ни съвременни писателки
СПОДЕЛЕТЕ ТАЗИ СТАТИЯ

В магията на превръщането ни в силни, смели и умни момичета никой не може да засенчи Астрид Линдгрен или Джейн Остин. Затова е някак несправедливо да ги сравняваме със съвременните писателки. Избрахме седем от любимите ни авторки от последните седем години – писателки, чиито книги чакаме с вълнение и четем, без да пропускаме и една дума. Вярваме, че тези жени ще оставят своя следа в литературата на нашето време.

 

Елиф Шафак

Елиф Шафак е запазила мястото си на любима наша писателка още с „Любов“ – книга, която си остава една от най-мъдрите на XXI век. Следващите й книги – „Чест“, „Светецът на неизбежната лудост“, „Копелето на Истанбул“, само потвърждават нейното особено място в съвременната литература, а именно на глас, който звучи еднакво силно и разбираемо и когато разказва за Изтока, и когато разказва за Запада. Любовта, семейството, приятелството, носталгията по дома, спомените и мечтите свързват тези два свята в книгите на Шафак. Всички сме уязвими в обичта си към семейството, в стремежа си да бъдем обичани, в амбицията да намерим за себе си и децата си най-доброто място за живеене. Светът около нас прави книгите на Елиф Шафак все по-актуални ден след ден.

Родена с „риза“ (увита в плацентата), което навсякъде по света е знак за голям късмет. Майка й четяла в болницата „Време разделно“ и я кръстила Елица. Нашата Елица обича да се смее – случвало се е много пъти приятели да я разпознават по смеха – идва от другия край на заведението. Така е научена вкъщи – сдържа гласа си, когато е ядосана, но никога не спи...