Неделен книжен клуб

„Времеубежище” е сред най-добрите книги според New Yorker за 2022 г.

Историята все още е новина

„Времеубежище” е сред най-добрите книги според New Yorker за 2022 г.

Снимка: Момичетата от града

Романът „Времеубежище” на Георги Господинов е сред най-добрите книги според New Yorker за 2022 г.  Американската премиера на книгата беше през септември. Тя е издадена от издателството Liveright и е в превод на Анджела Родел.

Редакторите и критиците на New Yorker селектират „най-завладяващите, забележителни, брилянтни, изненадващи, поглъщащи, странни, провокиращи мисли и обсъждани четива за годината”, а изборът им включва над 200 заглавия, включително на носителите  на Нобелова награда за литература Луиз Глюк, Олга Токарчук, Абдулразак Гурна.

 

 

Time Shelter is among The NEW YORKER Best Books of 2022 so far Най-добрите книги дотук за 2022 според Ню Йоркър Our...

Posted by Georgi Gospodinov on Thursday, 27 October 2022

 

"В тази странна фантазия за европейската политика, разказана от измислено алтер его на автора, негов загадъчен приятел проектира "клиника на миналото", която успокоява болните от Алцхаймер с обстановка от времето, което те все още помнят. Когато лечението придобива популярност, континентът е обхванат от трескава носталгия. Хората се обличат в национални носии и се провежда референдум в стил Брекзит за връщане към миналото (въпреки че страните не са съгласни с епохата). На изток се провеждат социалистически митинги, и дори повторно убийство на Франц Фердинанд. "Историята все още е новина", пише Господинов, като умело привлича вниманието към насилието, което миналото упражнява върху настоящето", пише "Ню Йоркър".

Припомняме, че през през пролетта The Times направи сравнение между Господинов и Оруел пролетта, а авторът Саймън Ингс написа, че е впечатлен от идеята за създаването на „клиника на миналото“ и прави препратка с действителността – ако бихме могли да избягаме от днешните тревожни времена, къде ли бихме се озовали.

 

Романът бе обявен за книга на месеца и в друг свой превод - вижте тук!