Неделен книжен клуб

Харуки Мураками с нов роман след шестгодишна пауза

Съвсем скоро...

Харуки Мураками с нов роман след шестгодишна пауза

             Харуки Мураками

                 Снимка:
facebook.com/harukimurakamiauthor
 

Известният японски автор Харуки Мураками ще издаде първия си нов роман от шест години този април, обявиха  издателите  Shinchosha. Краткото официално съобщение не разкрива подробности за новото произведение, което ще бъде първият роман на Мураками от публикуването на "Убийството на Командора" през февруари 2017 г.

Книгата ще бъде пусната в продажба на 13 април, като издателите посочват само, че японският ръкопис е 1200 страници, без да уточняват обема на печатното издание. Електронната версия на романа ще бъде пусната в продажба едновременно с печатната.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Aniradio+ (@aniradioplus)

Очаква се първоначално книгата да бъде публикувана само на японски. От Shinchosha, цитирани от АФП, заявяват че не могат  да посочат срок за излизането на преводните версии, нито все още да разкрият заглавието.

Мураками е международно известен писател, с множество номинации за Нобелова награда за литература. Сюрреалистичните творби на 74-годишният автор с множество препратки към поп културата, са преведени на около 50 езика.

Сред най-известните му романи са "Хроника на птицата с пружина" (1994), "Кафка на плажа" (2002) и "1Q84" (2009).

Адаптираният му за големия екран разказ "Карай колата ми" спечели "Оскар" за най-добър международен филм през 2022 г.

Мураками е известен като самотник и човек, който  избягва известността и рядко се появява на публични места. Авторът радва феновете в родината си  през последните години, с  редовното си  радиопредаване.

През 2021 г. в кампуса на Waseda University  в Токио бе открита библиотека, посветена на писателя, в която са събрани негови ръкописи и дискография. В нея има дори реплика на минималистичното работно пространство на писателя, кафене и радио студио.

За издаването на "Убийството на Командора" през 2017 г. големите книжарници в Токио останаха отворени след полунощ, за да позволят на нетърпеливите фенове да се сдобият с книгата веднага.

Подробностите за сюжета бяха пазени в тайна, за да се уважи желанието на Мураками „читателите да го открият, без да знаят какво предстои”.