Неделен книжен клуб

За таралежите, които обичаме

Този път няма да разкажа за книга, която току-що съм прочела, а просто за една от любимите си книги през последната година. Вече съм споделяла, че разменям книги с приятелките си, също с майка си и нейните приятелки и ето че тези дни „Елегантността на таралежа“ на Мюриел Барбери отново стигна до мен и всички хора, през които е минала, споделиха възторга си. Редно е и аз да го споделя с вас, момичета. Всяка от нас има любими хора, приятели, просто познати или колеги, които зад своята неугледна външност и неадекватно поведение са всъщност уникални хора, готини и различни. Истински социални

За таралежите, които обичаме

Този път няма да разкажа за книга, която току-що съм прочела, а просто за една от любимите си книги през последната година. Вече съм споделяла, че разменям книги с приятелките си, също с майка си и нейните приятелки и ето че тези дни „Елегантността на таралежа“ на Мюриел Барбери отново стигна до мен и всички хора, през които е минала, споделиха възторга си. Редно е и аз да го споделя с вас, момичета.

Всяка от нас има любими хора, приятели, просто познати или колеги, които зад своята неугледна външност и неадекватно поведение са всъщност уникални хора, готини и различни. Истински социални таралежи – бодливи отвън и нежни отвътре. Именно за тези хора разказва Мюриел Барбери в книгата си. За портиерката Рьоне, грозновата възрастна вдовица, която всъщност е начетена, забавна и истински киноман; за малката Палома, която е наглед само едно дете, но всъщност е необичайно умна и проницателна за годините си; за загадъчния господин от Япония, който зад своята сдържаност и възпитание отлично преценява хората и за всички други обитатели в къщата на улица „Грьонел“ 7, никой от които не е такъв, какъвто изглежда на пръв поглед.

Невъзможно е след прочитането на тази книга да не се замислим за това кои сме ние самите, какви роли играем в живота си и в живота на хората около нас, не подценяваме ли поне някого от близките си, не сме ли прекалено много в плен на условностите и дали да бъдем истински себе си е въпрос на труден избор ден след ден. Всички тези въпроси са поднесени в книгата увлекателно, умно, забавно и не на последно място - елегантно. Знам, че всяко момиче понякога се чувства поне малко таралеж, тази книга е за нас!