Несесер

И моето тяло също: как да преборим целулита през лятото

Грижите за тялото продължават дори и през ваканцията ни

И моето тяло също: как да преборим целулита през лятото

Снимки: Pexels, Станислав Димитров

Обикновено още преди да е започнала пролетта, се активизираме за постигането на по-добра форма – било то с антицелулитни процедури, мажем се със специални лосиони, правим драстични диети и разбира се, се сещаме, че зимата сме занемарили тренировките в залата. Тази пролет обаче беше малко по-различна от предишните и някак наруши ритъма на цялостната ни self-care програма. Затова пък лятото е в разгара си и въпреки ваканционното настроение, което ни обзема дори и в работните дни, не спираме да се грижим както за кожата и косата си, така и за тялото.

Основният враг

Да, най-големият враг на всяко момиче несъмнено е целулитът. И възрастта съвсем не е определяща, за да се образува т.нар. „портокалова кожа”. Причината е, че деформирането на кожата често е свързано с нарушена функция на лимфната система и забавено движение на лимфната течност. Когато лимфата не циркулира нормално, а лимфната система не е в състояние да дренира излишните течности и токсини, те се натрупват в подкожната тъкан и водят до развитие на целулит. Въпреки това липсва еднозначна и конкретна причина за неговата поява. Сред най-популярните се нареждат наднорменото тегло, когато кожата на тялото е по-уязвима, и неправилното хранене, особено ако се прекалява с приема на животински храни и въглехидрати.

Промяната на килограмите също води до появата на целулит, затова трябва да се стараем да запазваме стабилно теглото си. Със сигурност и тонуса ни е по-добър в този случай. Заседналият начин на живот без спорт, хормоналните нарушения, стресът, както и вредните навици (като алкохол и тютюнопушене) също се нареждат в графата причинители на портокалова кожа. А понякога дори и лятното безгрижие и морските вълни не могат да отмият следите им или поне не трайно. Местата, по които портокаловата кожа се появява най-често, са ханша, бедрата и корема, а най-лошото е, че никоя жена не е застрахована срещу нея. Затова пък на помощ има редица помощници, с които можем да се борим срещу целулита.

Промяна на навиците

Започваме с промяна на менюто, защото част от факторите за появата му е нерационалното хранене, а през топлите месеци понякога прекаляваме с някои неща. Но пък точно сега ни се хапват повече плодове и зеленчуци, което е добре, но е също толкова важно да бъдат за сметка на мазните храни и тестените изделия. Това важи и за газираните напитки и алкохола, които трябва да ограничим до минимум. Разбира се, приемът на много течности е задължителен, но те трябва да бъдат предимно вода, прясно изцедени сокове и чай. Редовното посещение на сауна и парна баня също помага в борбата с целулита, както и ежедневния душ, в който редуваме топла и студена струя.

Масажът също се препоръчва, защото подобрява кръвообръщението и кожата става по-еластична. Освен от специалист той може да се прилага и в домашни условия, като масажираме проблемните зони в комбинация с антицелулитен продукт. Основен момент в грижите за тялото е спортът, като подходящи са плуването, бягането и карането на велосипед, тъй като те стимулират мускулатурата на цялото тяло. Ако нямаме възможност да спортуваме редовно, добро решение са упражненията вкъщи, за които да отделим не повече от 20 – 30 минути, като те помагат и за стимулиране на кръвообращението и за премахване на токсините. Колкото и упорит да е проблемът с портокаловата кожа, този процес може да бъде спрян и да бъдат загладени кожните неравности.

Експресна програма

Най-работещата стратегия при целулит обаче е терапията отвътре навън. Както вече споменахме по-горе, неправилното функциониране на лимфната система играе ключова роля в развитието на целулит. Установено е, че нарушената циркулация на лимфата и по-конкретно – застоят й в лимфната система, е водещ фактор за развитието на целулит. Това се отнася както за т. нар. воден целулит, който се развива в резултат от задържането на течности, така и за целулита, който се дължи на прекомерната консумация на мазнини или въглехидрати. Световноизвестният д-р Пиер Дюкан открива ефективно решение на проблема! След дългогодишни проучвания той установява, че комбинираният прием на екстракти от билките готу кола, бодлив залист и див кестен възстановява нормалната дейност на лимфната система и значително редуцира проявите на целулит по бедрата и други части на тялото.

Затова ние вече държим в ръцете си билковото трио Cellulite Control – една страхотна експресна антицелулитна програма на Nature’s Way, която включва три продукта, съдържащи екстракти от лечебните растения готу кола, бодлив залист и див кестен, които работят срещу целулита отвътре! Тя подпомага дренажната функция на лимфната система да отстранява излишните течности и токсини от подкожните тъкани, спомага за подобряване на кръвообращението, стимулира естественото производство на колаген и допринася за поддържане на здрава, гладка и еластична кожа. И не, няма някаква сложна схема на прием. Достатъчно е да взимаме по една капсула от трите билки. Нещо, което можете да правим дори и по време на лятната си ваканция, за да чувстваме тялото си във формата, за която цяла зима си мечтаехме!

С подкрепата на Nature's Way