Несесер

Kiehl’s с две специални колекции за своята 170-годишнина

В света на красотата

Тази година козметичната марка Kiehl’s, която през 2020-а официално влезе на българския пазар, отбелязва своята 170-годишнина. Изумително е как от една малка аптека в Ийст Вилидж в големия Ню Йорк се създава световен бранд с толкова дълга и успешна история. Семейството, създало марката, предприема мисия за предоставяне на индивидуални услуги и грижа за кожата за всички, използвайки най-модерните технологии и уникални ефективни съставки за нaсърчаване на здравето на кожата. През годините Kiehl’s остава предана на тази мисия и винаги поставя потребителския опит на първо място. А най-добрият начин да бъде отпразнувано такова събитие е именно с нещата, с които той е най-разпознаваем.

От Kiehl’s ни зарадваха не с една, а с две специални лимитирани колекции грижа за кожата, вдъхновени от историята и наследството й, затова не се изненадваме, че в едната са включени най-емблематичните продукти на марката. Сред тях е тоникът с невен, който е абсолютният бестселър, защото някъде в света на всеки 12 секунди се продава по един брой. Към него има крем за лице, околоочен крем и възстановяващ нощен концентрат, които се предлагат в красиви опаковки от бяло стъкло със златни детайли. По този начин марката се стреми към по-устойчиво бъдеще чрез използването на екологични материали. Но това не е всичко.

За пръв път Kiehl's се разравя по-дълбоко в своя архив с формули, за да върне в светлините на прожекторите три исторически продукта от миналия век. Те са своеобразна революция за онзи период, а сега са преработени и адаптирани за съвременните ценители на грижата за кожата. Вдъхновени са от легендарния продукт Original Musk oil, който се превръща в разпознаваем аромат за марката и се е използвал като парфюм десетилетия наред. Новите три продукта са комбинация от различни чувствени и свежи аромати, които носят обещание за щастие, любов и свобода. Към тях обаче откриваме и тоника с розова вода, който пък е бил създаден през 60-те, а сега е с нова по-свежа формула за омекотяване на кожата.

„Днес магията, наречена „опитът на Kiehl’s”, се разпространява по целия свят, тъй като нашата марка продължава да очарова с висококачествени формули, най-голям професионализъм по отношение на грижата за кожата и независим дух", споделя глобалният директор за обучение и потребителски опит на марката Ками Канела.

„В продължение на сто и седемдесет години услугите на марката Kiehl’s винаги се базират на обучение, тъй като всеки клиент, който ни посещава, може да очаква персонални съвети заедно с препоръки относно продуктите и подходящи мостри. Ние се ангажираме да помогнем на клиентите да разберат уникалните нужди на своята кожа, а също така кои съставки, формули и процедури препоръчваме най-често да бъдат използвани“, допълва още тя.

Основите на дейността, в която Kiehl’s е пионер повече от 90 години, все още са валидни:

  • Отдадени са на всеки клиент и се стремят да спечелят неговото доверие чрез своите три стълба на услугата: персонални съвети, предлагане на мостри „изпробвайте преди да купите” и 100 % гарантирано удовлетворение.
  • Отдадени са на това да помагат на клиентите си да се чувстват „изслушани и разбрани“, като предоставят правилния продукт и съвети за индивидуалните нужди на кожата на всеки клиент.
  • Винаги са „на страната на клиента“ – с удоволствие биха се сприятелили с тях, отколкото да реализират продажба на всяка цена.

Неведнъж сме ви разказвали, че един от основните подходи на марката е „изпробвай преди да купиш“, а в магазина можете да си направите безплатна консултация, да разберете какъв тип е вашата кожа, от какви продукти се нуждае тя и дори да си вземете мостри, които да тествате у дома, за да сте сигурни, че при покупка на козметиката им, сте взели най-правилното решение. Традиция, създадена още от

Ървинг Морс, основател на Kiehl’s Apothecary, който държи на личните отношения, които има с клиентите си през в ранните години на XX век и ги насърчава да експериментират с ръчно изработените от него препарати, преди да изберат тези, които най-добре отговарят на техните нужди. Традиция, която се предава от магазин на магазин вече 170 години. Защото клиентът винаги е най-важен, грижата за неговата кожа също!

Лимитираната колекция, вдъхновена от историята Kiehl's вече е налична магазина на Kiehl's в Paradise Center в София, а лимитираната колекция "Наследство" ще бъде налична от 3 май 2021.

С подкрепата на Kiehl's