Несесер

L`occitane еn Provence

Пристрастена съм към козметиката от натурални продукти, затова още в това вече отдалечено в годините време, влизайки в магазина на "Витошка", бях като дете в магазин за играчки...

Още първият магзани на L`occitane в София събуди у мен почти Павловски условен рефлекс, наобиколих го като онова прословуто куче, точейки емоционални лиги. Ако не в друго, то по отношение на слабостите си съм си "Ренесансов човек", толкова много и толкова разнообразни са! Всичките си ги обичам и при възможност гледам да ги подхранвам, доставяйки си радост.

Пристрастена съм към козметиката от натурални продукти, затова още в това вече отдалечено в годините време, влизайки в магазина на "Витошка", бях като дете в магазин за играчки – исках да знам кое какво е и разбира се да награбя всичко. Колкото и да е патетично и смешно, още помня първата си покупка и пазя хартиеното ветрило, което ми подариха.

Оттогава съм им клиент и имам предпочитания към продукти, харесвам повече магазина на "Шишман", изпитвам носталгия към продавачката в него, която още не се е или може би няма да се върне от отпуска по майчинство. Любопитна съм и се интересувам от новостите. Толкова съм завладяна от ароматите и качествата на продукцията, че влизам в магазините им и в чужбина.

Продуктите са вдъхновени от жените от съществуващата през Средновековието област Occitania, обхващаща Южна Франция, северната част на Италия и Северо-източна Испания. В някои части от този регион оситанският език е запазен като втори език и до днес.[[quote:0]]През 1976 г. младият, 23-годишен тогава Olivier Baussan използва метода на парната дестилация за производство на етерично масло от див розмарин и лавандула, което продава на откритите пазари в родния си Прованс. През 1978 г. Босан отваря първия бутик в провансалкото село Волск  и в изоставена фабрика в друго провансалско село Маноск започва производството на сапуни на растителна основа. Целта на новата компания е да отдаде почит и да използва традициите от Прованс за производство на продукти за лице и тяло.

За съжаление при проджба на рисков капитал през 1990 г. Бонсан, несъгласен с новите методи, се оказва извън борда и стратегическите решения на компанията. Завръщането към корените започва от 1994 г., когато австриецът Рейнолд Гейгер закупува 33% дял и чрез поредица увеличения на капитала става мажоритарен собственик през 1996 г., когато и кани Босан за творчески директор.

Днес  L'Occitane en Provеnce има магазини в над 90 страни по целия свят. Всички продукти са разработени в базата за развите в Маноск, използваните съставки са предимно от Прованс и се набляга както на традиционите методи за производство, така и за отглеждане на суровините. Сътрудничи си с организации, подпомагащи развитието и отглеждането на билки и ароматни растения. Насърчава традиционното отглеждане в Прованс на тези култури, особено на лавандулата.

Към традиционните за Прованс продукти прибавеното масло от ший се закупува директно от групите на жените от Буркина Фасо, като Fair Trade, със сертификат „Еcocert". Продуктите им не се тестват върху животни и животински продукти, с изключение на пчелното млечице, не се изполват в производството.[[more]]Накрая... хубаво е в магазините в Софя да има по-добър избор на персонал, както беше в началото. Особено тези, които са в мола, нямат никакво отношение към марката и продуктите, не умеят да те "прелъстят", да те накарат да излезеш с торбичка покупки, така както можеше младежът от първият магазин, както това се случваше и все още се случва на "Шишман". Ако не съм привърженик и не съм влязла с определена цел сега, едва ли бих се запалила и опитала продукт при това неинформирано и нехайно отношение!