Несесер

Най-популярната практиката в грижата за косата в момента

Напоследък в социалните мрежи се наблюдава нова тенденция в грижата за коса. Ето как да я приложите за себе си.

Най-популярната практиката в грижата за косата в момента

Снимка: Pexels

Напоследък в социалните мрежи се наблюдава тенденция за омасляване на косата. Да, олиото за коса като завършващ щрих отдавна е популярно, но омасляването на косата е съвсем различна концепция. Техниката включва оставянето на масло в косата през нощта, за да стане по-здрава и блестяща. Всъщност практиката не е нова и води началото си от Индия. Няколко марки са си поставили за цел да изградят по-достъпен мост от традициите към съвременния потребител, за да могат повече хора да се възползват от метода.

Използването на масла за косата е част от древната индийска практика Аюрведа и се използват повече от 5000 години, което я прави най-старата лечебна система в света. Приготвянето на аюрведични масла за коса е ежеседмична традиция в Индия и има за цел освен разкрасяването, да сближи жените в семейството и има смисъла на ритуал.

Известно е, че маслата за коса спомагат за цялостното ѝ здраве. Те насърчават растежа, подхранват увредената, суха коса и стимулират притока на кръв. То също така забавят процеса на преждевременно посивяване. Също така възстановяват баланса на скалпа и спира косопада, който е задължителен по време на бременност. Освен нанасянето на масла това е релаксиращ ритуал за красота.

Най-популярната практиката в грижата за косата в момента

През последните години козметичната индустрия стана свидетел на възвръщане на интереса към естествените и холистични подходи към личната грижа. Тъй като потребителите търсят алтернативи на синтетичните съставки, маслата за коса се превърнаха в универсално решение. Съвременните формули често съчетават древната мъдрост с научните постижения, създавайки масла, които отговарят на различни типове коса.

За какво помагат различните масла

Известно със своите хидратиращи свойства, кокосовото масло е подходящо за повечето типове коса. То помага за предотвратяване на загубата на протеини в косата, което го прави отличен избор за подхранване и защита на кичурите.

Маслото от арган, често наричано "течно злато", е богато на антиоксиданти и витамини. То помага за изглаждане на накъсването, придава блясък и подхранва косата, без да я утежнява.

Най-популярната практиката в грижата за косата в момента

Подобно на естествените масла, произвеждани от скалпа, маслото от жожоба се абсорбира лесно и помага за балансиране на производството на мазнини. То е идеално за хора с мазна или смесена коса.

Рициновото масло, известно с потенциала си за стимулиране на растежа на косата, често се използва в маски за коса или се нанася върху скалпа, за да стимулира космените фоликули.

Леко и богато на хранителни вещества, бадемовото масло е известно със способността си да омекотява и да придава блясък на косата. То е популярен избор за хората с изтъняла коса.