Несесер

Подготовка за среща със съдбата: Фон дьо тенът в ролята на тайно оръжие, а не на маска

Предлагаме ви една „дисекция” на фон дьо тените, защото това е един от грим продуктите, който жените често употребяват, но и често се затрудняват в избора и начина на използване.

Спомнете си - Коко Шанел не разбира как е възможно жена да напусне дома си,  без да се е "пооправила" - поне малко, поне от уважение. Защото никога не знаеш, може би това е денят, в който тя ще срещне съдбата. Затова най-добре е да бъде възможно най-красива за срещата със съдбата, съветва Шанел. Замисляли ли сте се за това? Дали ви предстои среща със съдбата? А готови ли сте за нея? [[more]] Дали се готвите за среща със съдбата или с някой друг, оставяме на вас да изберете. Но сме убедени, че ако ние самите не уважаваме себе си, и другите няма да ни уважават. Решили сме да направим „дисекция” на фон-дьо тените, защото това е един от грим продуктите, който жените често употребяват, но често се затрудняват в избора и начина на използване.
 
Можем да кажем, че има три важни фактора, с които трябва да се съобразим в избора на фон дьо тен: покривност, тоналност, текстура.
 
Покривност

От покривността на фон дьо тена се определя ефектът, който ще създаваме за основата, която сме положили на лицето. При фон дьо тените има три вида покривност: ниска, средна и висока.
Ниската покривност ви гарантира „нюд” ефект или иначе казано, трудно бихме разпознали, че сте сложили фон дьо тен, освен ако техниката на поставяне е била несполучлива.


Фон дьо тените с ниска покривност са прекрасни за ежедневието, за хората които имат красива кожа и искат да я подчертаят и облагородят. Красивата кожа също не би желала да създава ефект на „измита чиния”,  затова сме убедени, че максимата „красива си, нямаш нужда от грим” не работи. Още повече, че съвременните фон дьо тени са повече от декоративно средство. Те вече участват активно във възстановяването и защитаването на кожата, за да запазят младежкия й вид максимално дълго време, като често полагат и специализирана грижа или комбинация от грижи за кожата: лифтинг, матиране, хидратиране, слънцезащита със SPF, изглаждане, борба със стареенето и т.н., които могат да се съчетават перфектно с функцията на вашия дневен овлажнител. Като резултат от тази тенденция се появиха тонираните BB и CC кремове, за които ще ви разкажем по-късно.

Ако вече сте се влюбили в идеята да имате фон дьо тен с ниска покривност, а искрено съжалявате, че вашият фон дьо тен е с по-висока, то не съжалявайте, няма да ви се налага да го изхвърлите. Смесването на фон дьо тена с дневен овлажнител, пропорционално намалява покривността на фон дьо тена и подобрява разнасянето на продукта. Това е формулата, на която могат да се доверят всички начинаещи в слагането на фон дьо тен, за да бъдат сигурни, че липсата на навик за нанасянето му, няма да им позволи да изглеждат парадоксално.
 
Средната покривност на фон дьо тена предлага „балансиран” ефект. Баланс между прикриване на цветен шум /зачервявания, пигментация, черни точки/ и естествен, но облагороден вид. Тези фон дьо тени са подходящи за ежедневна  употреба, особено при кожи с леки несъвършенства.

Високата покривност на фон дьо тена гарантира „камуфлажен” ефект, с който можете да прикриите по-сериозни несъвършенства /активна пигментация или зачервяване на кожата, следи от белези, лунички и др./. Високата покривност е подходяща за хора с проблемни кожи, но също така тя е препоръчителна в случаите, когато ще се появите във фокуса на обектив на камера или фотоапарат. При професионали снимки се използва голямо количество светлина, което ще накара фон дьо тените с ниска до средна покривност да прозират.

Тоналност

Тоналността при фон дьо тените е 2 вида: розовееща или жълтееща.

За да се съобразите с този фактор, при избора на фон дьо тен, е важно да познавате тоналността на вашата кожа. Добре кръвоснабдените кожи са розовеещи. Те обикновено не получават добър загар на слънце, а по-скоро се зачервяват. Докато златистите кожи получават прекрасен загар до амброви отенъци. Тоналността на фон дьо тена може да бъде установена само чрез нанасянете му върху кожата. Можете да нанесете малко количество от него върху челюстта, за да установите дали тонът хармонизира както с лицето, така и с шията. Всички сме се забавляваме, докато разглеждаме снимки на „порцеланови маски”- бели лица кацнали на бронзирани шии.
 
Ако все пак сме гримирани и не желаем да тестваме тоналността върху лицето, то тогава можем да пробваме фон дьо тена върху вътрешната част на китката. Независимо къде ще го нанесете за проба, имайте предвид, че винаги трябва да наблюдавате тоналността на естествена, дневна светлина. По тъмно и на изкуствена светлина, всеки цвят може да изглежда добре, но е важно през деня тоналността на фон дьо тена да съвпада с вашата. Грешната тоналност може да промени ефекта, който създава фон дьо тена. Представяте ли си как би изглеждала розовееща кожа с жълтеещ фон дьо тен - като болна от жълтеница.
 
Текстура

Текстурата на фон дьо тена определя усещането, което той ще създава върху кожата. Фон дьо тените на водна основа са с най-лека текстура, с усещането за перце. Гримът не е утежнен, дори не го усещате. Тези фон дьо тени са доста течни, почти като вода, с ниска до средна покривност. Те изискват да бъдат разклащани преди употреба, за да сте сигурни, че пигментната и водна фаза ще са хомогенезирани.


Кремообразните и мус текстури придават сатиниран и кадифен вид на кожата, усещат се изключително комфортно. Те могат да бъдат в компактна форма или във флакон/туба. Обикновено са със средна до висока покривност.


Най-плътна е текстурата на фон дьо тените под формата на стик, но тук отнова опираме до покривността. Стиковете със средна покривност са със значително по-ефирно усещане, за разлика от стиковете с висока покривност.

Save

Save